Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-28/drumul-saratenisoroca-a-fost-transmis-oficial-administra-iei-de-stat-a-drumurilor-37634.html
Data: Nov 28, 2014 (10:47)

Drumul Sărăteni-Soroca a fost transmis oficial Administrației de Stat a Drumurilor

Fondul Provocările Mileniului Moldova a semnat protocolul de transmitere către Administrația de Stat a Drumurilor a traseului de 93 de km Sărăteni-Soroca, reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA.

Urmare a acestei decizii, toate responsabilitățile de întreținere a noului drum, dar și riscurile legate de asigurarea integrității infrastructurii drumului sunt transferate către instituția publică. Pe parcursul reconstrucției, traseul Sărăteni-Soroca a fost în gestiunea companiilor de construcție, care erau responsabile inclusiv de întreținerea traseului, cu excepția lucrărilor de menținere pe perioada de iarnă, care țin de competența Administrației de Stat a Drumurilor.

În prezent este în derulare perioada de notificare a defectelor care va dura 12 luni, timp în care drumul Sărăteni-Soroca va fi monitorizat riguros pentru a depista eventualele defecte de construcție și înlăturarea acestora din contul companiilor de construcție. Pe parcursul acestei perioade companiile de supraveghere și FPM Moldova vor avea acces parțial pe traseu pentru a monitoriza starea traseului și calitatea lucrărilor de menținere.

Drumul Sărăteni-Soroca a fost reconstruit și modernizat în cadrul Programului Compact în perioada anilor 2012-2014 și a fost dat în exploatare în luna octombrie 2014. Pentru reabilitarea acestui traseu Guvernul SUA a investit prin intermediul Programului Compact circa 100 de milioane USD.

Lucrările de reabilitare a drumului au inclus reparația a șapte poduri și construcția a altor șapte  poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată  de lîngă orășelul Ghindești. De asemenea, au fost construite circa 22 km de trotuare în localitățile amplasate de-a lungul drumului, a fost iluminat circa 20 de km de drum, s-au instalat circa 12 km de parapet din metal, au fost instalate 2113 semne rutiere și peste 9000 de obiecte reflectorizate pentru traseu în porțiunile de drum periculoase etc.

Adițional traseului reabilitat, Programul Compact a reconstruit circa 10 km de drumuri locale care facilitează accesul la școli, primării, centre medicale etc. pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului.

Potrivit estimărilor experților Compact, reabilitarea drumului va reduce costurile de operare ale vehiculelor, va optimiza timpul călătoriei, va conduce la o creştere a valorii mărfurilor transportate şi la sporirea numărului călătoriilor și va genera lansarea unor noi afaceri cu noi locuri de muncă, anunță Departamentul comunicare, FPM Moldova.