Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.11.2014

Iurie Leancă pentru Politique Internationale: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern, ne vom angaja în reforme profunde și sunt sigur că vom deveni mai buni

Iurie Leancă pentru Politique Internationale: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern, ne vom angaja în reforme profunde și sunt sigur că vom deveni mai buni

Prestigioasa publicație franceză „Politique Internationale” a publicat un interviu cu Prim-ministrul Iurie Leancă. Oficialul moldovean a răspuns la întrebările jurnalistului Régis Genté despre avantajele integrării europene și relația cu Federația Rusă, atitudinea societății și a partidelor politice față de orientarea externă a ţării, conflictul din Ucraina şi felul în care acesta se răsfrânge asupra Republicii Moldova, dar şi situația politică înainte de scrutinul din 30 noiembrie.
 
Iurie Leancă a spus că este pregătit să conducă viitorul Guvern, dacă i se va cere, iar cel mai mare obstacol pe care îl înfruntă în activitatea sa este mentalitatea. „În ceea ce priveşte lupta cu corupția, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare. Avem șansa să obținem un adevărat sistem parlamentar, cu partide politice care reușesc să lucreze împreună și să găsească compromisuri. Câștigăm tot mai multă maturitate politică” a spus Premierul.
 
Iurie Leancă a insistat că aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de modernizare a țării, care nu are alternative. „Experiența Estului și a Vestului demonstrează cel mai bine că integrarea europeană este cea mai bună modalitate de dezvoltare, de restabilire a încrederii societății și de reformare a justiției. Acest Acord de Asociere este nu doar în interesul societății moldovenești, dar, de asemenea, în interesul întregii Europe. Grație acestuia, Moldova va deveni mai prosperă și mai stabilă. Deocamdată nu punem face față tuturor cerințelor aderării, dar în ziua în care Moldova va deveni ţară candidat, reformele vor deveni ireversibile. Securitatea va fi consolidată. Trebuie să menționez că acest Acord nu a fost semnat contra Rusiei. O Moldovă stabilă și previzibilă este inclusiv în interesul Moscovei. Avem legături istorice strânse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franța. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire în marea familie europeană căreia îi aparținem cultural și geografic”, a adăugat Iurie Leancă.
 
Premierul a vorbit despre felul în care apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va contribui la soluționarea conflictului transnistrean: „Mai bine de 70 la sută din produsele din regiunea transnistreană sunt destinate piețelor moldovenești și celei europene. După ridicarea regimului de vize cu UE, în regiunea transnistreană a explodat numărul de cereri pentru obținerea pașapoartelor moldovenești. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesați de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ei au înțeles că aceasta este în favoarea lor. Pe acești factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul ”.
 
Premierul s-a referit și la situația din Ucraina. El a zis că aceasta afectează economia moldovenească, dar mai ales starea de spirit a cetățenilor, care acum 20 de ani au fost martorii unui conflict armat pe teritoriul propriei țări. „Împărțim o frontieră de 1242 de kilometri cu Ucraina. Pentru o țară mică, precum Republica Moldova, este mult. Există și efectul psihologic, al unei crize armate care are loc în imediata apropiere. Au avut loc conflicte la Odessa, la doar 30 de kilometri de la frontiera noastră de sud. Există și alt aspect – cel al unui conflict înghețat pe teritoriul propriei țări – cel transnistrean și aceasta ne face și mai sensibili față de ceea ce se întâmplă în Ucraina,” a conchis Iurie Leancă în interviul acordat revistei Politique Internationale.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus