Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-25/la-sholdaneshti-a-fost-lansat-un-serviciu-modern-de-colectare-separata-a-desheurilor-37587.html
Data: Nov 25, 2014 (17:07)

La Şoldăneşti a fost lansat un serviciu modern de colectare separată a deşeurilor

Noul serviciu de colectare separată a deşeurilor va deservi peste 45 de mii de locuitori din 27 de localităţi ale raioanelor Şoldăneşti şi Rezina. Locuitorii vor colecta deşeurile pe patru categorii şi le vor plasa în containere speciale pentru hârtie, sticlă, metal-plastic-tetrapak şi deşeuri reziduale.
 
Premierul Iurie Leancă a subliniat că astfel de proiecte contribuie la modernizarea și dezvoltarea durabilă a țării noastre.
 
„Este un eveniment care mă bucură foarte mult, este un element de modernizare, un eveniment care aduce Europa la noi acasă. Va fi un mediu mai curat, iar  un mediu fără deșeuri înseamnă și un mediu mai sănătos”, a afirmat Iurie Leancă.
 
De asemenea, Premierul Iurie Leancă a asistat la o demonstraţie practică a modului de colectare separată a deşeurilor.
 
Serviciul de colectare separată a deşeurilor a fost creat în cadrul proiectului-pilot „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, susţinut de Guvernul Germaniei prin intermediul Agenţiei sale de Cooperare Internaţională (GIZ).
 
Bugetul total este de 2,2 milioane de euro, contribuţie din partea  Executivului Germaniei şi 10 750 de euro din partea Consiliului Raional Şoldăneşti.
 
Iurie Leancă a ținut să mulțumească partenerilor străini pentru asistența tehnică și financiară acordată și și-a exprimat dorința pentru extinderea acestor proiecte regionale pe întreg teritoriul țării. „Mulțumesc prietenilor din Germania, cifra de 2,2 milioane de euro este una semnificativă. Important să nu ne oprim aici, dar să extindem coopararea și cu alte regiuni din Republica Moldova”, a declarat Iurie Leancă.
 
Potrivit primarului orașului Șoldănești, Alexandru Tinică, în cadrul proiectului până acum au fost construite circa 260 de platforme, au fost procurate şi amplasate containerele cu etichete distinctive, au fost achiziţonate maşini specializate, echipament pentru reciclare etc.
 
Costul lunar al serviciului este de 8 lei de persoană pentru locuitorii de la sate şi 10 lei - pentru locuitorii de la oraşe, iar pentru instituţiile publice şi agenţii economici seviciul va costa 150 lei/lună, pentru un metru cub de deşeuri. Colectarea deșeurilor va fi efectuată de către autospeciale de 3 ori pe săptămână la oraş şi o dată pe săptămână în sate.
 
De asemenea, la Şoldăneşti şi Floreşti urmează să fie construite două centre de reciclare, iar în satul Parcani, localitate situată la 4 km distanţă de Şoldăneşti, va fi construit un Centru Intercomunitar de Management al Deşeurilor Solide, anunță un comunicat al Guvernului.