Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.11.2014

Întrevederile bilaterale ale viceministrului Iulian Groza în Canada

Întrevederile bilaterale ale viceministrului Iulian Groza în Canada

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Iulian Groza, a efectuat, în perioada 21-24 noiembrie 2014, o vizită de lucru în Canada.

Principalele subiecte abordate în cadrul întrevederilor cu oficialii canadieni au fost atragerea investițiilor, dezvoltarea comerțului, promovarea fructelor și vinurilor din Republica Moldova pe piața canadiană, precum și consolidarea dialogului bilateral.

În timpul vizitei, viceministrul Iulian Groza a avut o întrevedere cu viceministrul pentru Comerț Internațional, Simon Kennedy, solicitând susținerea guvernului de la Ottawa pentru facilitarea accesului pe piața canadiană a producătorilor moldoveni de fructe și legume. În context, oficialii au încurajat consolidarea cooperării între Agenția canadiană pentru Inspecția Alimentară și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentară din Republica Moldova. De asemenea, părțile au convenit să urgenteze semnarea Acordului bilateral de promovare și protecție reciprocă a investițiilor, ceea ce va contribui la dezvoltarea relațiilor bilaterale comercial-economice.

În cadrul întâlnirii cu asistentul viceministrului pentru Europa și Orientul Mijlociu la Ministerul Afacerilor Externe canadian, Daniel Costello, a fost apreciată calitatea dialogului politic bilateral, care s-a intensificat în special după deschiderea, în decembrie 2013, a Ambasadei R. Moldova la Ottawa. Partea canadiană și-a exprimat solidaritatea cu Republica Moldova în această perioadă crucială pentru țara noastră, exprimând susținerea pentru desfășurarea unor alegeri libere și corecte în țara noastră. În context, a fost reconfirmată decizia guvernului canadian de a desemna un grup de 20 de observatori în cadrul misiunii de observatori a OSCE. Totodată, viceministrul Iulian Groza a salutat sprijinul semnificativ oferit de Canada pentru eforturile de modernizare a țării noastre, menționând faptul că R. Moldova contează, în continuare, pe suportul partenerilor canadieni în procesul de implementare a reformelor. Pe agenda discuțiilor s-a aflat și subiectul cooperării moldo-canadiene în domeniul securității energetice.

Potrivit MAEIE, oficialul moldovean a participat la o masă rotundă organizată de Consiliul de Stat al Coroanei pe lângă prim-ministrul Canadei, la care au fost prezenți experți canadieni în domeniul politicii externe și de securitate. În cadrul discuțiilor au fost abordate prioritățile cheie ale agendei interne și externe ale Guvernului R. Moldova pentru perioada imediat următoare, precum și perspectivele evoluțiilor din regiune.
 
După încheierea vizitei la Ottawa, viceministrul Iulian Groza s-a întâlnit cu reprezentanții comunităților moldovenești din Toronto și Montreal, cele mai mari metropole canadiene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus