Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-24/dupa-doar-2-luni-de-implementare-acordul-de-asociere-cu-ue-aduce-primele-rezultate-palpabile-37564.html
Data: Nov 24, 2014 (19:41)

După doar 2 luni de implementare, Acordul de Asociere cu UE aduce primele rezultate palpabile

Deși Acordul de Asociere cu UE a intrat provizoriu în vigoare de doar două luni (1 septembrie 2014), acesta produce deja efecte tangibile. Beneficiind de Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu UE (ZLSAC), orice producător care a implementat standardele comunitare poate exporta pe piața respectivă fără taxe vamale.

Chiar dacă Acordul de Asociere presupune beneficii pe termen mediu și chiar lung (5-7 sau chiar 10 ani), acesta deja a produs efecte tangibile în primele 2 luni de la implementare. Adrian Lupuşor, director executiv al “Expert-Grup”, a declarat că pe lîngă creşterea volumului exporturilor, în perioada de referinţă a crescut şi numărul companiilor care exportă produse în UE.

Este important că aceste beneficii au fost simțite anume de sectorul agro-industrial, care este considerat drept cel mai sensibil la liberalizarea comerțului cu UE. Dimpotrivă, am constatat o creștere impresionantă, în septembrie-octombrie, 2014, a exporturilor de vinuri (+26%), mere (de 2,7 ori), prune (de 8,1 ori) struguri de masă (de peste 5,8 ori), porumb dulce congelat (de peste 3 ori) și cereale cu (+77%). Creșterile sunt exprimate față de anul precedent, astfel fiind eliminat factorul sezonier. Mai mult decât atât, creșterea este cu atât mai impresionantă, dacă luăm în considerare baza de comparație înaltă –  anul 2013 fiind unul foarte roditor. Datele au fost prezentate astăzi la o conferinţă de presă de Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”.

Prin urmare, eliminarea barierelor tarifare din calea exporturilor moldovenești spre UE a avut o importanță incontestabilă pentru sporirea prezenței produselor autohtone pe piața europeană, dar și valorificarea avantajelor competitive ale Moldovei.

Totuși, pentru descătușarea definitivă a exportatorilor moldovenești și pentru valorificarea completă a beneficiilor acordate de Acordul de Asociere cu UE, Guvernul trebuie să se focuseze, printre altele, pe extinderea aplicabilității ZLSAC spre alte produse, îmbunătățirea sistemului de calitate și asigurarea unui sistem viabil în domeniul standardizării.

Astfel, prin prisma acestor prime rezultate palpabile, Acordul de Asociere cu UE demonstrează că este un element crucial în creșterea competitivității economiei moldovenești, dar și pentru creșterea standardelor de viață în general, iar realizarea acestor obiective necesită o voință politică fermă și un consens larg în rândul elitelor politice.