Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.11.2014

Banca Mondială susține serviciile de termoficare centralizată mai eficiente și mai fiabile în Republica Moldova

Banca Mondială susține serviciile de termoficare centralizată mai eficiente și mai fiabile în Republica Moldova

Consiliul Directorilor Executivi al Băncii Mondiale a aprobat astăzi un împrumut în mărime de 40.5 milioane dolari SUA pentru Republica Moldova pentru Proiectul de Îmbunătățire a Eficientei Termoficării Centralizate, prin intermediul căruia urmează să fie finanțate investițiile menite să eficientizeze acordarea serviciilor de termoficare din Chișinău.

În condițiile în care Republica Moldova este dependentă de importuri pentru a-și satisface nevoia de energie, consumul ineficient de energie în Republica Moldova duce la costuri mărite de energie atât în cazul industriilor, cât și în cazul consumatorilor casnici, lucru care cauzează obstacole serioase pentru creșterea economică și competitivitate. Mai mult decât atât, infrastructura generatoare de energie electrică și termică este exploatată peste termenul limită a vieții lor economice.

Sistemul de termoficare centralizată ineficient și în stare de deteriorare, împreună cu fenomenul de deconectare de la sistem a consumatorilor mai înstăriți, a dus la creșterea tarifelor la energia termică pentru cetățenii mai puțin înstăriți din Chișinău. Nivelurile de tarifare au atins plafonul de accesibilitate pentru aproape toți locuitorii din Chișinău și au un impact disproporționat de mare asupra populației vulnerabile. Populația cea mai săracă plătește până la 26 la sută din cheltuielile lor lunare pe încălzire.

 ”Timp de mai mulți ani progresul în sectorul de încălzire municipal a fost  blocat de infrastructura învechită și de pierderile financiare semnificative. Acest proiect constituie o șansă de a dezvolta o rețea modernă și eficientă de aprovizionare cu agent termic pentru toți locuitorii de rând ai Chișinăului. ", spune Alexander Kremer, Manager de țară al Băncii Mondiale în Republica Moldova.

În Planul de Restructurare a Întreprinderilor, aprobat de Guvernul Republicii Moldova la 13 noiembrie 2013, se prevede comasarea a 3 companii (Termocom, CET-1 și CET-2) într-o nouă companie, care urmează să presteze servicii de termoficare orașului Chișinău. Scopul  acestui Proiect este ca prin modernizarea și buna gestionare a infrastructurii să se asigure îmbunătățirea eficienței operaționale și viabilitatea financiară a noii companii.

În urma proiectului vor beneficia populația orașului Chișinău în general ca urmare a creșterii eficienței sistemului de termoficare centralizată și creșterii fiabilității serviciilor de termoficare centralizată; atât și acționarii din sectorul de termoficare centralizată din Republica Moldova, inclusiv noua companie de servicii de termoficare, dar si Moldovagaz, Chișinău-Gaz.

Din momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în anul 1992, au fost alocate peste 1 miliard de dolari SUA pentru implementarea a 49 de proiecte în țară. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include 8 proiecte active cu un angajament total de 235.2 milioane de dolari SUA. Domeniile susținute sunt: reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, educația, asistența socială, e-guvernarea, sănătatea, agricultura, mediul, si altele. Corporația Internațională de Finanțare a investit 233 milioane de dolari SUA în implementarea a 24 de proiecte din diverse sectoare, și Agenția de Garantare Multilaterală a Investițiilor a acordat garanții în valoare totală de 95 milioane de dolari SUA. Ambele instituții sunt membre ale Grupului Băncii Mondiale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus