Trimite e-mail | Printeaza
IT
20.11.2014

În 9 luni, moldovenii au vorbit la telefonul mobil peste 4,5 miliarde de minute

În 9 luni, moldovenii au vorbit la telefonul mobil peste 4,5 miliarde de minute

Datele statistice despre evoluţia pieţei serviciilor de telefonie mobilă, publicate astăzi de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), arată că în 9 luni ale anului curent pe piaţa respectivă a continuat  creşterea traficului de voce şi a numărului de SMS - uri pe fundalul unei diminuări uşoare a numărului de utilizatori ai acestui tip de telefonie. Volumul total al traficului în reţelele mobile a sporit, faţă de perioada respectivă a anului 2013, cu 9,7% şi a depăşit cifra de 4,5 mld. minute, iar numărul SMS – urilor a crescut cu 83,5% şi a însumat peste 887,6 mil.

Conform datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom), traficul mediu lunar per utilizator al serviciilor de telefonie mobilă a sporit, în raport cu situaţia din 9 luni ale anului trecut, cu 6,1 % și a constituit 208 de minute sau trei ore şi 28 minute, iar numărul mediu lunar de SMS – uri expediate de un utilizator -  cu 79,5% şi a alcătuit  27.

Aceleaşi date arată că sporirea volumului de trafic în rețelele mobile a generat o creștere neînsemnată a veniturilor obținute de cei trei furnizori din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă. Volumul total al veniturilor respective a sporit, faţă de 9 luni ale anului trecut, cu 0,1% şi a însumat 2 mld. 645,1 mil. lei. Această creștere se datorează SA „Moldcell”, care a sporit volumul vânzărilor cu mai bine de 3% şi a obţinut venituri în sumă de 683,4 mil. lei. Veniturile  SA “Moldtelecom” au scăzut cu 4,3% şi au constituit 94,2 mil. lei, iar cele înregistrate de SA “Orange Moldova” s-au redus  cu 0,7% şi au alcătuit 1,87 mld. lei. Urmare a acestei evoluţii,  venitul mediu lunar per utilizator (ARPU) s-a diminuat  cu 4,3% şi a alcătuit 66,3 lei. SA “Orange Moldova” a înregistrat un ARPU de 82,9 lei, SA „Moldcell” – de 48 lei şi SA “Moldtelecom”– de 30,2 lei.

În perioada de raport, numărul total al utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a scăzut, faţă de finalul anului 2013, cu circa 43,3 mii (-1%) și a alcătuit peste 4 mil. 387,5 mii, iar rata de penetrare a serviciilor respective raportată la 100 de locuitori s-a micșorat cu circa 1,2% și a însumat 123,3%. Diminuarea ușoară a numărului de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată, în principal, de reducerea numărului de utilizatori pasivi (care n-au consumat şi n-au achitat în ultimele trei luni nici un serviciu de telefonie mobilă). Conform situaţiei din 1 octombrie 2014, din numărul total de utilizatori 3 mil. 741,3 mii – erau utilizatori activi, iar mai bine de 646,2 mii – pasivi. 

În aceeaşi perioadă, poziţiile pe piaţa serviciilor de telefonie mobilă deţinute de cei trei furnizori de comunicaţii mobile nu au suferit schimbări notabile. La 1 octombrie 2014, cea mai mare cotă de piaţă, în funcţie de cifra de afaceri, – de 70,6% – era deţinută de SA “Orange Moldova”, iar SA „Moldcell” şi SA “Moldtelecom” deţineau  cote estimate la circa 25,8% şi, respectiv, 3,6%, anunță Serviciul de informare şi comunicare cu mass – media al ANRCETI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus