Trimite e-mail | Printeaza
Economie
19.11.2014

Producătorii de fructe au participat la expoziția World of Perishables

Producătorii de fructe au participat la expoziția World of Perishables

Proiectul ACED a organizat, în colaborare cu Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Mere ”Moldova-Fruct” și Asociația Producătorilor și Exportatorilor Strugurilor de Masă APESM, participarea în premieră a producătorilor de mere și struguri din Republica Moldova la expoziția internațională World of Perishables (WoP-2014), care a avut loc în perioada 9-11 noiembrie 2014, în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

În cadrul evenimentului, care are o importanță vitală mai ales pentru canalele de distribuție din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia Centrală, cei zece participanți moldoveni au expus mere și struguri de masă. Specialistul marketing Peter White, care a condus echipa Proiectului ACED la WoP-2014, consideră că participarea la expoziție a fost benefică pentru producătorii din Moldova. ”Fructele moldovenești i-au impresionat pe toți. Gustul merelor și strugurilor i-a luat pe mulți comercianți prin surprindere. Reprezentanți a cinci rețele de comerț au comandat pe loc livrări-test pentru a experimenta colaborarea cu producătorii moldoveni”, a menționat Dl. White. Potrivit lui, calitatea produselor din Moldova este acceptabilă pentru piețele din regiunea țărilor arabe și musulmane - aspectul fructelor este favorabil și gustul este excepțional, iar cerințele pentru import nu se deosebesc principial de cele impuse de Uniunea Europeană. ”Rămâne de pus la punct chestiunile cu ambalajul potrivit, marcajul necesar și – foarte important – problemele legate de logistică. În condiții obișnuite, cu răcire adecvată, un transport pe calea maritimă ajunge la Dubai în 20-25 de zile”, a precizat Peter White. Provocarea cea mare la moment, a subliniat el, este ca producătorii moldoveni să reacționeze rapid la solicitările de informații din partea cumpărătorilor și să pregătească oferte concrete de livrare.

Participanții moldoveni au fost activi la expoziție, fiind angajați în discuții cu vizitatori din diferite țări, însă orientarea preponderent către piețele răsăritene în trecut și-a lăsat amprenta pe aptitudinile de comunicare – puțini au putut să-și facă publicitate în limba engleză. În opinia lui Lilian Cipciriuc, de asemenea specialist de marketing la ACED, producătorii care vor să reușească pe piețele occidentale și orientale urmează să învețe engleza – limba cea mai utilizată a lumii de afaceri.

Mihai Chilianu, managerul întreprinderii Codru-ST, a expus mere la WoP-2014. ”Cel mai prețios lucru învățat de mine la Dubai este să nu ascult pesimiștii. Noi putem și trebuie să reușim. Este o piață diferită, e adevărat, dar prietenoasă... dacă ar fi s-o descriu într-un cuvânt”. Dl. Chilianu a fost solicitat să pregătească oferte pentru trei companii din țările Golfului. ”La expoziție am fost, într-un fel, exotica evenimentului. Din start am reușit să ne poziționăm ca producători de marfă de calitate înaltă, care cer scump, și am impresia că această tactică a dat roade. Din discuțiile cu cumpărători din Arabia Saudită și Kuweit am înțeles că prețurile indicate de noi sunt ok”, a menționat Mihai Chilianu.

Principala problemă cu care se vor confrunta exportatorii de mere și alte fructe din Moldova este, în opinia lui, ambalajul. ”Ei vor cutii de 18 kg, în fond, de tip american, iar noi suntem obișnuiți cu alte standarde. Avem nevoie de case de ambalare noi, care voi reacționa prompt la cerințele piețelor din Golf”.

Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova-Fruct, susține că producătorii de fructe din Republica Moldova au șanse bune pentru a concura cu succes cu alți producători europeni importanți, iar Orientul Mijlociu ar putea compensa pierderea pieței rusești.

În anul 2014, Proiectul ACED a acordat susținere logistică și financiară pentru participarea producătorilor de fructe și legume din Moldova la șase târguri și expoziții internaționale: ProdExpo (Moscova, februarie); GulFood (Dubai, februarie); Fruit Logistica (Berlin, februarie); World Food Moscow (Moscova, septembrie); Indagra Food (București, octombrie); World of Perishables (Dubai, noiembrie).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus