Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-18/intreprinderile-din-austria-sunt-interesate-sa-investeasca-in-agricultura-i-industria-de-procesare-t-37481.html
Data: Nov 18, 2014 (11:05)

Întreprinderile din Austria sunt interesate să investească în agricultură și industria de procesare, textile, automotive, IT și sănătătate

Republica Moldova oferă multiple oportunități investitorilor străini, care pot aduce, pe lângă investiții, expertiză și tehnologii performante, foarte necesare la această etapă de dezvoltare a țării, a declarat Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, în cadrul Forumului de afaceri moldo-austriac, ce s-a desfășurat luni la Chișinău, cu ocazia vizitei președintelui Austriei, Heinz Fischer, în Moldova.

Valeriu Lazăr a subliniat că Moldova trece printr-o etapă de trasnformări structurale, integrându-se, odată cu semnarea Acordului de Asociere și Acordului de comerț liber aprofundat și cuprinzător, în piața Uniunii Europene. „Este important să înțelegem că, în noile realități geo-economice, noi nu facem pur și simplu comerț în regim de liber schimb cu UE, ci ne integrăm în această piață, vom fi parte a ei. În ultimii 5 ani, am armonizat legislația economică, implicit cea comercială și civilă cu cea europeană, astfel orice investitor va lucra pe piața moldovenească în condiții similare piețelor pe care deja sunt prezenți, fie cea austriacă, fie cea românească", a spus președintele CCI. În același timp, Moldova oferă oportunități de afaceri pentru companii din diverse sectoare, doar în domeniul reabilitării infrastructurii fiind structurate pachete de finanțare de ordinul miliardelor de euro, cu suportul partenerilor de dezvoltare. În același timp, președintele CCI a subliniat că Moldova mizează și pe investițiile străine directe din partea companiilor occidentale.

Potrivit CCI, Valeriu Lazăr a salutat interesul companiilor austriece pentru piața moldovenească, manifestat prin investițiile deja făcute în Moldova, cât și prin prezența la Forum a cca 30 de companii noi, care abia studiază piața. Totodată, Președintele Camerei de Comerț și Industrie a îndemnat oamenii de afaceri austrieci să se adreseze CCI pentru a beneficia de consultații și suport în penetrarea pieței moldovenești.

Vicepreşedintele Camerei Economice a Austriei, Dr. Richard Schenz, a declarat că Forumul se desfășoară într-un moment de importanță majoră, adică după semnarea Acordului de asociere a Moldovei la Uniunea Europeană, fapt care a sporit interesul businessului austriac pentru Moldova. Potrivit lui Schenz a declarat că întreprinderile din Austria sunt interesate să investească în agricultură și industria de procesare, textile, automotive, IT și sănătătate, în multe din aceste domenii capitalul austriac fiind deja prezent.

Volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Austria, pentru primele 9 ale anului 2014, a înregistrat suma de 100,6 mil. USD. Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată, a înregistrat suma de 13,7 mil. USD, crescând de 42,7 % faţă de anul precedent. Austria deţine o pondere de 0.79% în volumul total al exportului RM.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Austria a însumat 86,9 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 8,04 % în raport cu anul 2013. Austria deţine o pondere 2,25 % în volumul total al importului RM.