Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-17/cetatzenii-r-moldova-sint-indemnatzi-sa-participe-la-alegerile-parlamentare-din-30-noiembrie-curent--37469.html
Data: Nov 17, 2014 (18:56)

Cetăţenii R.Moldova sînt îndemnaţi să participe la alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent şi să-şi dea votul pentru o guvernare ce va continua cursul european al ţării noastre

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a participat astăzi, 17 noiembrie a.c.,  la lucrările Forumului „Itinerarul european al Republicii Moldova – destin istoric, destin național”,  convocat la Palatul Republicii de foștii președinți Mircea Snegur și Petru Lucinschi, precum și de membrii Asociației „Parlamentul 90”.

În cadrul dezbaterilor șeful statului și-a exprimat convingerea că la alegerile parlamentare din 30 noiembrie a.c. cetățenii vor vota pentru ancorarea Republicii Moldova într-un spațiu al bunăstării, democrației și securității, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Prezentăm textul integral al discursului rostit de președintele Nicolae Timofti:
„Domnule președinte Mircea Snegur,
Domnule președinte Petru Lucinschi,
Distinsă asistență,
Aș vrea să încep luarea mea de cuvânt, cu permisiunea Dumneavoastră, prin a-l felicita pe domnul Klaus Iohannis pentru alegerea sa în funcția de președinte al României.
Sunt convins că Domnia sa va ști să facă România și mai puternică decât este astăzi.
Relațiile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului se vor apropia și mai mult odată cu alegerea domnului Iohannis în funcția de președinte al României. Îl invit pe această cale la Chișinău, unde îl așteptăm cu drag.
Iar acum doresc să salut inițiativa Dumneavoastră de mobilizare a cetățenilor țării noastre, în numele proiectului de integrare europeană.
În aceste zile, premergătoare scrutinului parlamentar de la 30 noiembrie, este extrem de important să se manifeste, ca de fiecare dată în momentele decisive, unitatea poporului nostru.
Istoria ne-a oferit încă o șansă, ca noi să ne situăm în rând cu popoarele civilizate din Europa Occidentală.
Este de datoria noastră să ne ridicăm la înălțimea acestui moment istoric, să ne îndeplinim misiunea istorică, în numele copiilor și nepoților noștri.
Acum se va hotărî destinul țării noastre, acum vom face pasul decisiv către Uniunea Europeană, de care ne-am apropiat sensibil în ultimii 5 ani.
Ezitările și îndoielile au rămas în urmă. Trebuie să știm să strângem rândurile, să depășim divergențele și contradicțiile, să avem tăria de a ne exprima voința de propășire.
Cunoașteți faptul că, în prezent, câmpul democratic din țara noastră este folosit de către unii concurenți electorali în scopul manipulării și devierii noastre de la cursul firesc al țării noastre de europenizare, de modernizare a societății și a tuturor ramurilor sale.
În acest scrutin electoral participă forțe politice care doresc întoarcerea noastră în trecutul tulbure și sărăcăcios din care ne-am desprins cu multă greutate.
Pentru a ajunge în acest punct al devenirii noastre, am depus sforțări uriașe și am avut sacrificii umane majore.
Avem în această sală numeroase personalități care în anii 90 au luptat pentru visul european al Republicii Moldova, și iată că acest vis este în plină desfășurare.
Urmărind interese meschine și conștienți de faptul că, într-o Moldovă europeană nu-și vor mai putea face mendrele ca mai înainte, unii așa-numiți politicieni încearcă să atace fundamentul european pe care așezăm țara noastră.
Ei vorbesc despre proiecte asiatice iluzorii și deșarte, seamănă vrajbă între oamenii acestei țări și încearcă prin tot felul de metode să destabilizeze societatea noastră, fiind de fapt portavocea unor forțe externe care nu ne vor binele și pe care le cunoaștem cu toții.
Acești falși politicieni, străini de esența poporului nostru, nu iau atitudine față prezența în stânga Nistrului a unei armate străine.
Ei se bucură când nouă ni se instituie embargo-uri comerciale, și folosesc în scopuri politice acest impas economic, pentru care nu noi suntem răspunzători.
Ei se folosesc de dreptul suprem pe care l-am obținut anul acesta, de a călători liber în Europa.
Dar ei nu realizează că, din cauza iresponsabilității lor, riscăm să pierdem acest drept, în cazul în care vom devia de la cursul european.
Sunt convins că la 30 noiembrie cetățenii vor vota cu înțelepciune pentru ancorarea Republicii Moldova într-un spațiu al bunăstării, democrației și securității.
În urmă cu câteva zile Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Au apărut premisele care ne permit să depunem, anul viitor, o cerere de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Trebuie să credem în forțele noastre, în destinul nostru și atunci vom reuși!
Vă mulțumesc”.
Participanții la lucrările Forumului au făcut un apel către cetățenii R. Moldova să-și dea votul pentru „o guvernare care va continua cursul spre civilizațiile occidentale până la integrarea definitivă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.