Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-17/angela-merkel-avertizeaza-asupra-amenintzarilor-rusiei-la-adresa-republicii-moldova-serbiei-shi-geor-37474.html
Data: Nov 17, 2014 (20:07)

Angela Merkel avertizează asupra ameninţărilor Rusiei la adresa Republicii Moldova, Serbiei şi Georgiei

Cancelarul german, Angela Merkel, a sugerat că liderul rus Vladimir Putin a pus sub semnul întrebării pacea în Europa prin anexarea peninsulei Crimeea şi a avertizat că Moscova ar putea ameninţa şi alte ţări din regiune, inclusiv Republica Moldova, Serbia şi Georgia, relatează site-ul Novinite.com.

Într-un discurs susţinut la Institutul Lowy din Sydney cu ocazia summitului G20, cancelarul german a declarat că Occidentul trebuie să acţioneze ferm în faţa acţiunilor Rusiei.

Criza din Ucraina nu este o problemă regională, ci un motiv de îngrijorare pentru toată lumea, a adăugat cancelarul german, citată de publicaţia Der Spiegel.

De asemenea, Angela Merkel a subliniat că Occidentul trebuie să rămână unit în disputa cu preşedintele rus cu privire la criza din Ucraina. Şefa Guvernului de la Berlin a adăugat că este foarte important ca Europa şi Statele Unite să adopte o poziţie comună în privinţa crizei din Ucraina.

Angela Merkel a exclus posibilitatea unei intervenţii militare occidentale şi a precizat că toate opţiunile trebuie să fie luate în calcul pentru soluţionarea crizei pe cale diplomatică.

Declaraţia cancelarului german intervine în contextul în care Guvernul de la Berlin este îngrijorat în legătură cu politica agresivă antiocidentală a Rusiei în Balcani. Publicaţia Der Spigel afirmă că temerile sunt motivate de intenţia Rusiei de a consolida cooperarea în sectorul energetic şi militar cu Serbia, scrie Mediafax.