Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-14/berd-acorda-525-milioane-de-euro-companiei-feroviare-de-stat-calea-ferata-din-moldova-37426.html
Data: Nov 14, 2014 (12:53)

BERD acordă 52,5 milioane de euro companiei feroviare de stat Calea Ferată din Moldova

Împrumutul, semnat astăzi la Chișinău de Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă și Directorul BERD pentru Transport, Sue Barrett va fi folosit pentru a co-finanța achiziționarea de aproximativ zece noi locomotive multifuncţionale și reabilitarea infrastructurii feroviare. Uniunea Europeană co-finanțează procurarea locomotivelor cu un grant investițional de 5 milioane de euro prin intermediul Facilității de Investiții pentru Vecinătate (Neighbourhood Investment Facility – NIF).

Împrumutul BERD va sprijini, de asemenea, reforma mai amplă a sectorului feroviar pentru a îmbunătăți siguranţa și eficienţa. Cu asistenţa BERD, vor fi elaborate planurile de acțiuni pentru a restructura sectorul feroviar, consolida capacitățile instituționale în domenii-cheie: managementul mediului, achiziții publice și guvernanță corporativă. Banca va sprijini, de asemenea, îmbunătățiri ale managementului energetic al companiei pentru a reduce consumul energiei și costurile aferente.   

Sectorul feroviar al Moldovei are nevoie urgentă de restructurare fundamentală pentru a furniza servicii adecvate și pentru a concura cu alte mijloace de transport. Materialul rulant expirat are nevoie stringentă de reînnoire. Prin urmare, întreprinderea a lansat un proiect de modernizare de anvergură, cu investiții noi în valoare de 116,75 milioane de euro.

Pe lângă împrumutul de 52,5 milioane de euro de la BERD, Banca Europeană de Investiții susține proiectul cu un împrumut similar.

De asemenea, proiectul va beneficia de finanțare nerambursabilă în valoare de 1,75 milioane de euro din fondurile proprii ale BERD precum și din partea Inițiativei Central Europene și a guvernului Cehiei. Fondurile vor fi utilizate pentru a îmbunătăți managementul întreprinderii în domenii concrete și pentru a consolida guvernanța corporativă.

Sue Barrett, Directorul BERD pentru Transport a declarat la ceremonia de semnare a acordului de împrumut: „Sectorul feroviar din Moldova are nevoie urgentă de restructurare fundamentală ca să fie financiar viabil, să ofere servicii de transport adecvate și să poată concura cu alte moduri de transport. BERD împreună cu BEI, UE și partenerii de dezvoltare ai Moldovei sprijină acest proces de restructurare. Pentru servicii de transport feroviar mai bune, mai sigure și mai eficiente e nevoie de reforme cuprinzătoare, iar investițiile noastre comune, granturi și consultanța tehnică vor contribui în mod semnificativ la acest efort.”

Împrumutul BERD este oferit în două tranșe. A doua tranșă în valoare de 27.5 milioane de euro este condiționată de realizarea obiectivelor cheie finanțate de  prima tranșă, inclusiv prin grant.

BERD este cel mai mare investitor instituțional din Republica Moldova. Prioritățile băncii în Moldova sunt sprijinirea activității sectorului privat, promovarea standardelor europene și integrării regionale și dezvoltarea utilităților publice eficiente și durabile. Până în prezent, BERD a investit 900 de milioane de euro în peste 100 de proiecte.