Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.11.2014

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere a Republicii Moldova la UE

Parlamentul European a ignorat îngrijorările exprimate de Rusia și a ratificat joi Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deschizând calea unor legături politice și comerciale mai strânse între Bruxelles și Chișinău, relatează DPA.

"Astăzi începe un nou viitor european pentru Republica Moldova și cetățenii săi", a declarat eurodeputatul Petras Austrevicius, care s-a ocupat de acest dosar. "Nu există niciun dubiu că Republica Moldova este o țară europeană și că face parte din cultura europeană", a afirmat el în PE, reunit în sesiune plenară la Bruxelles.

"Ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere cu Republica Moldova reprezintă o realizare majoră pentru cetățenii acestei țări, care vor să beneficieze de aceleași valori, aceeași securitate și aceeași prosperitate ca noi", a spus Johannes Hahn, comisarul european pentru politica de vecinătate, în dezbaterea de dinaintea votului din legislativul comunitar. El a salutat ulterior pe Twitter decizia PE. Acordul a fost ratificat cu o majoritate covârșitoare, de 529 de voturi.

"Suntem îngrijorați în legătură cu acțiunile Rusiei menite a submina procesul de asociere în cadrul Parteneriatului Estic al UE", a afirmat, în schimb, eurodeputatul Petras Austrevicius, făcând referire la proiectul care implică apropierea de UE a șase foste state sovietice. "Procesul de asociere nu este o amenințare la adresa intereselor politice și economice ale Rusiei și este regretabil că liderii din Rusia vor să îl vadă astfel", a adăugat el.

Acordul votat joi trebuie ratificat de statele membre înainte de a intra în vigoare. Potrivit Guvernului de la Chișinău, Acordul de Asociere a fost ratificat până acum de șapte țări membre ale Uniunii Europene: România, Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Malta și Slovacia.

Executivul Republicii Moldova a adoptat la 25 iunie Planul Național de Acțiuni pentru punerea în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Decizia PE vine cu două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Comisarul Johannes Hahn a vorbit despre importanța unui scrutin 'liber și corect', în timp ce Petras Austrevicius și-a exprimat speranța că alegerile vor contribui la 'construirea unei societăți libere și a unei economii de piață', scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus