Trimite e-mail | Printeaza
Externe
11.11.2014

Victor Ponta: Dacă R. Moldova va fi membră a UE, Prutul va fi un simplu râu din Uniune, nu o graniţă

Victor Ponta: Dacă R. Moldova va fi membră a UE, Prutul va fi un simplu râu din Uniune, nu o graniţă

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru TVR, premierul Victor Ponta vorbeşte despre relaţiile României cu Republica Moldova, riscurile la adresa securităţii acestei ţări şi implicarea României în asigurarea stabilităţii şi dezvoltării economice dincolo de Prut.

Premierul Victor Ponta a arătat că relaţiile bune dintre Republica Moldova şi România au fost până în 2013 doar la nivel declarativ, însă Guvernul Ponta a înţeles că pentru cei care trăiesc pe partea stângă a Prutului vorbele nu sunt suficiente este nevoie de fapte concrete.

Redeschiderea TVR Moldova este un proiect pe care Guvernul pe care îl conduc şi guvernul Leancă l-au sprijinit foarte mult şi este ocazia în care să spunem ce s-a schimbat fundamental. Până în 2013 România avea relații foarte bune cu Moldova, dar acestea se limitau la declaraţii, frumoase de iubire, importante, dar nimic concret. Din momentul în care cele două guverne domnul Leancă şi cu mine, miniştrii am înţeles că pentru cei care trăiesc pe partea stângă a Prutului vorbele nu sunt suficiente este nevoie de fapte concrete, cred că a apărut acea schimbare - trecerea de vorbe la fapte. Și dau câteva exemple, poate cele mai cunoscute. Am mers cu dl Leancă la Bruxelles, ne-am întâlnit cu președintele de atunci al Comisiei Europene și a anunțat că cetățenii moldoveni vor merge în Europa fără vize. Am pornit împreună cu domnul comisar Oettinger pe 27 august 2013 proiectul gazoductului despre care se vorbea de 20 de ani. Pe 27 august 2014 l-am inaugurat. Am mers la Chișinău și am mers nu doar cu vorbe frumoase. Am spus: dacă în România 1700 de școli au primit microbuze şcolare, 100 de școli primesc și în Republica Moldova. Dacă noi am luat pentru Guvern autoturisme Dacia Duster, am donat 50 și pentru instituțiile din Republica Moldova. Am fost la Cahul și am spus - am finanţat Teatrul Național din București, care tocmai s-a inaugurat și care este cred cel mai frumos teatru național din Europa, putem să finanțăm și Teatrul Petriceicu Hașdeu din Cahul, a declarat premierul României.

Victor Ponta a promis că va continua finanţarea grădiniţelor din Moldova cu  încă cel puțin 10 milione de euro, anul acesta.

Avem acum datorită situației foarte bune a bugetului Guvernului României, avem ocazia să continuăm din bugetul național finanțarea programului de grădinițe. Anul trecut am donat 20 de milioane de euro pentru grădinițele din Republica Moldova. Au rămas însă, am văzut la prim-ministrul Leancă acea listă cu grădinițele unde se lucrează, unde au ajuns banii de la noi dar și cu cele care erau sub linie.  Și atunci putem să finanțăm cu încă cel puțin 10 milione de euro, anul acesta programul de grădinițe.

Toate aceste lucruri arată că România nu este doar în mod natural cel mai apropiat prieten și frate, dar putem să sprijinim hotărât decizia și drumul pro-european pe care Moldova a pornit, spune Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta spune că obiectivul număru unu al României este ca R. Moldova să meargă pe drumul pro-european, dar subliniază că România nu este Uniunea Sovietică să ocupe teritorii cu tancul.

Am înțeles că este obiectivul numărul unu din punct de vedere național pentru România, ca Moldova să meargă spre UE și am explicat foarte clar, chiar dacă uneori la Moscova mesajul meu a fost deturnat, la asta m-am referit, la unire. Unirea noastră în cadrul UE. Pentru că eu nu văd România, am și spus-o uneori mai dur, România nu este Uniunea Sovietică să ocupe teritorii cu tancul, noi nu trecem Prutul cu forța.

Este obiectivul strategic numărul unu a României sprijinul drumului pro-european al Republicii Moldova, a subliniat Victor Ponta.

Referinduse la situaţia din Ucraina, premierul Victor Ponta a spus că din marile pericole, apar marile oportunități. Situația din estul Ucrainei, cu atât mai mult, a arătat că nu putem lăsa Moldova singură, pentru că nu va rezista presiunilor economice, militare politice ale Federației Ruse, este de părere Victor Ponta.

Premierul României spune că este convins că la alegerile din R. Moldova, din 30 noiembrie, majoritatea populației va vota pentru un guvern pro-european așa cum este azi.

Victor Ponta respinge ferm interpretările unor critici care spun că atitudinea sa este în favoarea Federației Ruse, pe care le cataloghează ca fiind propragandă. El a explicat că a fost cu prim-ministrul Leancă la Kiev, unde a discutat cu Arseni Iațeniuk și cu președintele Poroșenko. Am vorbt despre relația noastră prin care rezistăm agresiunii Federației Ruse. Cu mine au vorbit și vicepreședintele Statelor Unite, domnul Biden și doamna Nuland și secretarul general al NATO și cancelarul german. Credeți că toți acei oameni, la nivelul la care ei sunt, ar vorbi cu cineva despre care chiar și unu la sută cred că este vreun prieten al domnului Putin?

Și în România există o propagandă comunistă care se numește ca fiind de dreapta, dar care utilizează dezinformarea și lipsa logicii exact pe modelul sovietic. Dar, din fericire majoritatea societății românești nu mai este atât de ușor de manipulat, este de părere Victor Ponta.

Întrebat de jurnalistul Claudiu Lucaci dacă există riscuri după alegerile din Republica Moldova, în situaţia în care va fi un guvern anti-european Victor Ponta spune că există riscul de schimbare a direcției pro-europene. El spune că tot ceea ce s-a făcut până acum se va pierde.

Am încredere totală în guvernul pro-european în coaliția care se află acum la guvernare, a subliniat Victor Ponta.

La întrebarea ce înseamnă o unire a Republicii Moldova cu România în viitor. Victor Ponta spune că este o aspirație națională.

Unirea înseamnă drumul pro-european al Moldovei, dacă vor fi și ei membrii ai UE, Prutul va fi și el un simplu râu din cadrul UE, nu o graniță care desparte lumea Uniunii Europene de lumea sovietică. În al doilea rând înseamnă un nivel de trai comparabil. În al treilea rând coordonare politică pe toate deciziile care țin de regiune, iar în al patrulea rând un mesaj foarte clar:  România nu este Uniunea Sovietică, noi nu venim să ocupăm, îi respectăm pe cei de peste prut, îi considerăm frații noștri, dar ei sunt singurii care pot să decidă, alături de noi , în timpul nostru, al copiilor noștri, dacă vor dori să  fim din nou o țară așa cum am fost înainte de Pactul Ribbentrop-Molotov.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus