Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.11.2014

Lansarea raportării electronice la Biroul Național de Statistică

Lansarea raportării electronice la Biroul Național de Statistică

În data de 11 noiembrie 2014, Biroul Național de Statistică (BNS) împreună cu Secretariatul Consiliului Economic au lansat sistemul de raportare electronică. Trimiterea rapoartelor statistice în format electronic aduce beneficii agenților economici prin minimizarea costurilor și a timpului utilizat pentru raportarea statistică, iar pentru BNS, această inițiativă va reduce timpul de procesare a rapoartelor statistice și va crește calitatea datelor statistice colectate.

Serviciul de raportare statistică electronică este disponibil la adresa www.raportare.md, unde agenții economici pot, de asemenea, depune rapoartele în format electronic către Compania Națională de Asigurări în Medicină și Casa Naţională de Asigurări Sociale. La fel, din anul 2008, Inspectoratul Fiscal Principal de Stat acceptă declarațiile electronice fiscale, iar Serviciul Vamal a lansat recent serviciul de declarare electronică la export.

În urma analizei sistemului de raportare, efectuate de către Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului, a fost identificată oportunitatea promovării acestei inițiative. Elaborarea sistemului  a fost finanțată de către  Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, precum și din Bugetul de stat al Republicii Moldova.

Trecerea la raportarea electronică va simplifica semnificativ procedura de raportare, va reduce povara administrativă și birocrația, ameliorând astfel activitatea sectorului de afaceri din Republica Moldova și reducând riscul corupției, anunță Secretariatul Consiliului Economic al Prim-ministrului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus