Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.11.2014

Igor Corman: Cheia stabilității regionale constă într-un dialog multilateral durabil, bazat pe înțelegere și încredere

Igor Corman: Cheia stabilității regionale constă într-un dialog multilateral durabil, bazat pe înțelegere și încredere

„Republica Moldova se mândrește cu faptul că este prima țară din Parteneriatul Estic care a obținut regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Totodată, din 1 septembrie, țara noastră a început implementarea provizorie a Acordului de Asociere cu UE. Obiectivul nostru este de a face din agenda europeană o foaie de parcurs pentru reformele interne.” Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Igor Corman în deschiderea celei de-a 7-a sesiuni a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM), care se desfășoară la Chișinău, în perioada10 -11 noiembrie curent.

La eveniment participă deputați din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Republica Moldova, reprezentanții Adunării Parlamentare a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, ai Adunării Parlamentare a Statelor Baltice, reprezentanții Adunării Parlamentare a Țărilor Vorbitoare de Limbi Turcice și ai Grupului Visegrad, diplomați și reprezentanți ai Guvernului, potrivit unui comunicat al Legislativului.

În discursul său adresat participanților la eveniment, Președintele Parlamentului Igor Corman a vorbit despre prioritățile Republicii Moldova în cadrul președinției Adunării Parlamentare a GUAM. Șeful Legislativului s-a referit la importanța platformei AP GUAM în consolidarea interacțiunii între parlamentele țărilor membre, care au rol activ în asigurarea sprijinului politic și legislativ pentru cooperarea regională.

Potrivit Speakerului Igor Corman, perioada care s-a scurs de la ultima sesiune a Adunării Parlamentare a GUAM a fost una complicată - cu provocări, dar și rezultate semnificative. Toate statele membre ale AP GUAM, care sunt și membre ale Parteneriatului Estic, au reușit să treacă la un nivel fără precedent al dialogului cu Uniunea Europeană.

„Avem similitudini în trecutul nostru și sunt convins că putem împărtăși și un viitor european comun. Uniunea Europeană recunoaște aspirațiile europene ale statelor Parteneriatului Estic. Asocierea politică și integrarea economică nu este scopul final în cooperarea noastră, ci un fundament pe care trebuie să-l construim pentru a ajunge în etapa următoare – obținerea statutului de candidat, pentru țările care își doresc acest lucru”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Igor Corman a mai declarat că unul dintre motivele care au făcut ca țările PaE să acționeze împreună și să coopereze, inclusiv în cadrul Adunării Parlamentare a GUAM, se datorează faptului că acestea sunt afectate de conflicte pe teritoriile lor. În cazul Republicii Moldova, în ciuda tuturor rezistențelor din partea autorităților separatiste, s-au făcut eforturi pentru a extinde beneficiile de asociere cu UE pentru toți cetățenii moldoveni, inclusiv pentru cei care locuiesc în regiunea transnistreană. „Împreună cu partenerii noștri europeni facem tot posibilul pentru a conecta regiunea transnistreană la noul Acord de Liber Schimb, astfel încât aceasta să poată beneficia, ca parte a Moldovei, de noile oportunități economice”, a menționat Președintele Parlamentului.

Igor Corman a afirmat că nu există o altă cale de a soluționa problemele. „Sunt sigur că noi toți împărtășim aceeași părere. Cheia stabilității regionale constă într-un dialog multilateral durabil, bazat pe înțelegere și încredere”, a subliniat Președintele Parlamentului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus