Trimite e-mail | Printeaza
Politic
07.11.2014

Reuniunea Adunării Parlamentare a GUAM se va desfășura la Chișinău

Reuniunea Adunării Parlamentare a GUAM se va desfășura la Chișinău

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui cea de-a 7-a sesiune a Adunării Parlamentare a Organizației pentru Democrație și Dezvoltare Economică (GUAM). Reuniunea va avea loc în perioada 10-11 noiembrie.

La eveniment vor participa deputați din Georgia, Ucraina, Azerbaidjan, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Republica Moldova, reprezentanții Adunării Parlamentare a Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, ai Adunării Parlamentare a Țărilor Vorbitoare de Limbi Turcice și ai Grupului Visegrad, diplomați și reprezentanți ai Guvernului.

Principalele subiecte discutate în cadrul sesiunii vor viza cooperarea interparlamentară între statele GUAM, eforturile autorităților în soluționarea conflictelor existente pe teritoriul GUAM și impactul asupra stabilității la nivel regional și internațional, cooperarea dintre GUAM și UE, procesul de integrare europeană în statele GUAM și cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic, perspectivele colaborării între statele membre GUAM la nivel economic și comercial, de asigurare a securității energetice și informaționale în regiune, guvernarea electronică și dezvoltarea turismului, combaterea crimei internaționale și organizate.

În deschiderea sesiunii Adunării Parlamentare a GUAM vor adresa mesaje participanților la reuniune Președintele Parlamentului Igor Corman, Vicepreședinta Sejmului Poloniei, Zurab Abashidze, Vicepreședintele Parlamentului Georgiei, Elzbieta Radziszewska, Vicepreședinta Adunării Baltice, Giedrè Purvaneckienè, Președintele delegației Parlamentului Azerbaidjanului la AP GUAM, Elton Mammedov, Secretarul general al GUAM, Valeri Chechelashvili.

La finalul reuniunii, deputații vor adopta un comunicat și o declarație comună a parlamentarilor care reprezintă GUAM, Adunarea Baltică și Parlamentul Republicii Polone.

Pe parcursul anului 2014 Republica Moldova deține Președinția rotativă în cadrul GUAM și AP GUAM, care urmează a fi transmisă Ucrainei. Parlamentul Republicii Moldova a găzduit și în 2006 sesiunea AP GUAM, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus