Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.11.2014

Guvernul a aprobat Regulamentul privind crearea și funcționarea ghișeului unic pentru eliberarea certificatului fitosanitar pentru export/reexport

Guvernul a aprobat Regulamentul privind crearea și funcționarea ghișeului unic pentru eliberarea certificatului fitosanitar pentru export/reexport

Noul Regulament reduce procedurile de eliberare a certificatului fitosanitar pentru export, în special elimină obligativitatea a patru din șapte documente solicitate anterior de la agenții economici. Eliminarea acestora a fost posibilă datorită înglobării și internalizării documentelor în cauză în procedurile interne ale Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, după punerea în aplicare a noului Regulament, agentul economic va avea de efectuat doar două vizite la oficiile teritoriale ANSA, în locul celor cinci efectuate în prezent.

Astfel, a fost eliminată obligativitatea prezentării actului privind efectuarea controlului fitosanitar și a certificatului de expertiză de carantină a plantelor și produselor de origine vegetală. Este exclusă și necesitatea prezentării repetate a facturii fiscale și a contractului de vânzare-cumpărare (export), acestea fiind prezentate o singură dată la orice subdiviziune ANSA.

Realizarea acestor măsuri necesită efectuarea schimbului automatizat de informație dintre oficiile ANSA și centrul de carantină fără implicarea agenților economici.

În rezultatul aplicării Regulamentului se estimează reducerea costurilor de obținere a certificatului fitosanitar la export suportate de agenții economici cu 70% și reducerea timpului de așteptare cu 50%.

Necesitatea reformei a fost identificată în urma consultărilor din cadrul ședințelor Consiliului Economic al Prim-ministrului, cu participarea reprezentanților producătorilor și exportatorilor de produse de origine vegetală și experților din domeniu. Urmare a consultărilor, în 24 septembrie 2014, Prim-ministru Iurie Leancă a semnat o indicație în adresa Agenției Naționale de Siguranță a Alimentelor pentru optimizarea procesului de obținere a certificatului fitosanitar.

Noul Regulament aplică principiile din Hotărârea Guvernului nr. 778 din 04.10.2013 cu privire la unele măsuri de implementare a ghişeului unic în desfăşurarea activităţii de întreprinzător.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus