Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2014

Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea Uniunii Europeane

Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea Uniunii Europeane

Prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă, şi Comisarul european pentru Politica Europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au avut astăzi o întrevedere la Chişinău, în cadrul primei vizite în străinătate întreprinse de oficialul de la Bruxelles, în noua sa funcţie.

După întrevedere, Iurie Leancă şi Johannes Hahn au semnat două documente privind extinderea asistenţei Uniunii Europene pentru ţara noastră. Este vorba despre Memorandumul de înţelegere privind suportul oferit Republicii Moldova pentru perioada 2014-2017 şi un document de finanţare pentru realizarea prevederilor Acordului de Liber Schimb.

Astfel, potrivit Memorandumului de înţelegere, Republica Moldova va primi, în următorii trei ani, un sprijin de până la 410 milioane de euro din partea UE. Această asistenţă va merge prioritar pentru reforma administraţiei publice, dezvoltarea agricolă şi rurală, reforma poliţiei şi managementul frontierei.

Cel de-al doilea document - Acordul privind finanţarea Programului de susţinere pentru crearea Zonei de Liber Schimb - prevede o asistenţă de 30 de milioane de euro. Acest program va ajuta instituţiile publice, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să se folosească la maximum de deschiderea pieței europene pentru produsele moldovenești. De asemenea, Programul va contribui la dezvoltarea competitivităţii întreprinderilor mici şi a legislaţiei conform standardelor de calitate ale Uniunii Europene şi va promova exporturile şi oportunităţile investiţionale.

Uniunea Europeană este unul dintre principalii parteneri ai Republicii Moldova privind acordarea asistenţei financiare şi a expertizei tehnice, pentru dezvoltarea și modernizarea țării noastre, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus