Trimite e-mail | Printeaza
Externe
06.11.2014

Martin Dempsey: NATO trebuie să apere ţări precum Republica Moldova, Ucraina, aflate în situaţie dificilă

Martin Dempsey: NATO trebuie să apere ţări precum Republica Moldova, Ucraina, aflate în situaţie dificilă

NATO trebuie să suplimenteze prezenţa militară în estul Europei pentru a proteja statele membre, dar şi ţări precum Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, aflate într-o situaţie "dificilă" din cauza atitudinii agresive a Rusiei, afirmă generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major Interarme al SUA.

"Rusia forţează limitele ordinii internaţionale", avertizează generalul Dempsey, citat de site-ul Defense.gov.

"Principala noastră responsabilitate se referă la angajamentele asumate în cadrul NATO, în special responsabilitatea care decurge din Articolul 5, care stipulează că un atac împotriva unui stat membru este un atac asupra tuturor. Cele 28 de state membre NATO sunt angajate în asumarea acestei responsabilităţi", a adăugat Dempsey.

Însă, potrivit lui Dempsey, o situaţie "dificilă" este în Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, aflate între Alianţa Nord-Atlantică şi agresivitatea Rusiei.

Pentru a aborda această provocare, armata Statelor Unite trebuie să asigure o prezenţă militară prin rotaţie. "Probabil va trebui să luăm anumite măsuri pe toate planurile - aerian, maritim şi terestru. Cred că va trebui să aducem în Europa forţele pe care le-am retras", subliniază Dempsey.

Efectivele trimise în Europa de Est nu trebuie să fie neapărat la un nivel "dramatic de mare". "Dar trebuie să fie suficient de substanţiale pentru a disuada agresiunea Rusiei împotriva aliaţilor NATO", a spus Dempsey.

La rândul său, generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a declarat luni că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să suplimenteze, temporar, prezenţa militară în Europa de Est, din cauza zborurilor "provocatoare" efectuate de Rusia în apropierea spaţiului european şi în contextul ameninţării reprezentate de grupul terorist Stat Islamic în Irak şi Siria. "Din cauza presiunilor intense pe care le resimţim acum în estul Europei şi în contextul măsurilor de garantare a securităţii aplicate în ţările baltice, în Polonia şi în România, avem nevoie de prezenţă militară suplimentară prin rotaţie", a argumentat generalul Philip Breedlove, citat de publicaţia Stars & Stripes, denunţând manevre ale Rusiei şi riscurile reprezentate de grupul terorist sunnit Stat Islamic în Irak şi Siria, scrie Mediafax.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus