Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-06/bnaa-numarul-politelor-carte-verde-emise-in-primele-noua-luni-a-scazut-cu-30-daunele-platite-de-asig-37294.html
Data: Nov 6, 2014 (11:42)

BNAA: Numarul politelor Carte Verde emise in primele noua luni a scazut cu 30%. Daunele platite de asiguratori in Rusia, Ucraina si Belarus au crescut cu peste 30%

Numarul politelor Carte Verde emise de societatile de asigurare din Moldova in primele noua luni ale acestui an au scazut cu aproximativ 30% fata de perioada similara a anului precedent, ajungand la 162.559 polite. Datele au fost furnizate de catre Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova (BNAA) pentru portalul de specialitate www.xprimm.md.

Cea mai mare scadere a politelor Carte Verde, de 45,9% a fost inregistrata pentru zona I (cu valabilitate in Belarus si Ucraina) si zona II (valabilitate in Ucraina, Belarus si Federatia Rusa), respectiv 36,5%. Scaderea numarului politelor vandute s-a reflectat si in subscrierile asiguratorilor, astfel ca pentru zona I asiguratorii au incasat subscrieri de 14,6 millioane lei (-29,13%) iar pentru zona II - 37,6 millioane lei (-27,15%), a declarat Victor CILIBIC, Consultant in cadrul BNAA, pentru portalul xprimm.md. Una din cauzele care pot fi invocate este reducerea semnificativa a fluxului de marfuri si calatori in directia respectiva, cauzata de embargoul economic din Rusia si a situatiei din Ucraina.

Totusi, asiguratorii au inregistrat rezultate pozitive in zona III (cu valabilitate in toate tarile sistemului Carte Verde), astfel ca numarul politelor vandute a crescut pentru aceasta zona cu 32%, fata de primele noua luni din anul precedent, fiind vandute un numar de 56.359, arata datele BNAA. Cresterea vanzarilor in zona III a facut ca totalul subscrierilor companiilor pe Carte Verde in primele noua luni sa ajunga la 210,05 milioane lei, in crestere cu 12,6% fata de ianuarie-septembrie 2013. Cea mai mare pondere este detinuta de catre politele incheiate pentru Zona III - 157,9 millioane lei, in crestere cu 38,14%).

Daunele platite in Rusia, Ucraina si Belarus au crescut cu 32,4%

In perioada de referinta, cele mai multe daune au fost platite de asiguratorii moldoveni in zona II (valabilitate in Ucraina, Belarus si Federatia Rusa) - 30,9 millioane lei, cu 32,4% mai mult fata de perioada similara din 2013. Totodata, pentru zonele I si III valoarea despagubirilor a scazut cu 15,1% si respectiv 16,8%, a punctat Victor CILIBIC.

Principala cauza a cresterii daunelor platite de asiguratori pentru aceste polite este majorarea limitelor de raspundere pentru politele RCA rusesti (incepand cu luna octombrie a acestui an), de la 120.000 RUB (~2.450 euro) pana la 400.000 RUB (~8.200 euro).

"Cresterea daunelor pentru certificatele de tip Carte Verde vandute pentru zona II (cu valabilitate in Ucraina, Belarus si Federatia Rusa) este un fenomen care ii ingrijoreaza pe membrii BNAA. In special, daca este sa analizam rata medie a daunei inregistrata in aceasta zona de valabilitate, constatam ca acest indicator a crescut semnificativ si a ajuns la 82,33%, cu circa 50 puncte procentuale mai mult comparativ cu anul 2013. Astfel, ingrijorarile BNAA cresc odata cu implementarea noilor modificari legislative aferente asigurarii de raspundere civila auto in Federatia Rusa, iar volumul de daune pe care urmeaza sa le solutioneze asiguratorii moldoveni pot creste esential", subliniaza Victor CILIBIC.

In acelasi timp, valoarea totala a despagubirilor platite pentru politele Carte Verde in primele noua luni (in toate cele 3 zone) a crescut cu 8%, pana la 58,3 milioane lei. De asemenea, numarul dosarelor de daune solutionate de asiguratorii moldoveni in baza politelor de asigurare Carte Verde s-a ridicat la 1.922 (+23%).

In Moldova, polita Carte Verde nu este inclusa in asigurarea RCA si acopera daunele provocate de soferii moldoveni care au fost implicati intr-un accident rutier in afara Republicii Moldova (pe teritoriul tarilor membre ale sistemului "Carte Verde"). Moldova a inceput activitatea in cadrul sistemului Carte Verde in anul 2001, iar functiile biroului moldovenesc Carte Verde au fost atribuite Biroului National al Asiguratorilor Auto (BNAA), scrie portalul www.xprimm.md.