Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-05/produse-alimentare-moldovene-ti-sunt-prezentate-la-o-expozi-ie-interna-ionala-in-bulgaria-37273.html
Data: Nov 5, 2014 (15:45)

Produse alimentare moldovenești sunt prezentate la o expoziție internațională în Bulgaria

Fructe uscate, produse de panificație și de cofetărie,lactate, băuturi răcoritoare, miere și produse apicole moldovenești sunt expuse la Expoziţia internaţională specializată în domeniul industriei alimentare - "INTERFOOD&DRINKS", care se desfășoară în perioada 5-8 noiembrie 2014, în orașul Sofia, Bulgaria. POtrivit CCI cu un stand colectiv, la eveniment iau parte 10 întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului.

Participarea lor la expoziție este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova cu asistenţa financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului "Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii", cu scopul de a contribui la promovarea companiilor autohtone pe piața UE, a facilita schimbul de experiență, transferul de know-how și inițierea noilor contacte de colaborare.

Directorul Direcției Târguri și Expoziții a CCI, Marina Petrova, a menționat că, la standul comun al întreprinderilor moldovenești și-au prezentat mărfurile companiile: "Bantcarad", "Cahulpan", "Cornelius", "Delikat", "Ecofruct", "Fabrica de pâine din Râbnița", "Kreolina", "Prodcoop", "Veselie" și "Vioniservice".

În cadrul manifestării, agenții economici vor organiza degustări de produse și vor avea întrevederi bilaterale de afaceri.
Referindu-se la așteptările pe care le are de la participarea la "INTERFOOD&DRINKS", Eduard Cotuna, director al SRL "Ecofruct", a spus că, speră să-și găsească parteneri pentru a exporta fructe uscate – prune, mere, vișine, cireșe, măceșe. Totodată, întreprinzătorul dorește să procure echipament pentru prelucrarea produselor agricole.

Ana Perstneva,reprezentant al companiei "Delikat",vrea să inițieze contacte pentru importul materiei prime, să cerceteze piața și să afle preferințele consumatorilor. "Producem biscuiți, checuri, tarte etc. Dorim să vedem care este oferta producătorilor de peste hotare, ce tendințe și noutăți apar în domeniu. Sper că produsele noastre vor fi pe gustul vizitatorilor", a spus sursa citată.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada ianuarie-august 2014 volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi Bulgaria a constituit 75,4 milioane dolari SUA, fiind cu 5,4% mai mic faţă de perioada similară a anului 2013.

În 8 luni ale anului curent exportul de mărfuri din Republica Moldova în Bulgaria a constituit 26,8 milioane dolari SUA, crescând cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioada a anului precedent.

În ianuarie-august 2014 importul de mărfuri din Bulgaria în Moldova a înregistrat valoarea de 48,6 milioane dolari SUA, ceea ce este cu 18,4% mai puţin decât în perioada de referință a anului 2013.

Cu sprijinul financiar al Programului UE-PNUD „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii", de la începutul anului curent încă 47 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania, Cehia, Polonia, Franța și România.