Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-11-05/pentru-alegerile-parlamentare-din-acest-an-au-fost-uniformizate-echipamentele-de-logistica-electoral-37277.html
Data: Nov 5, 2014 (16:17)

Pentru alegerile parlamentare din acest an au fost uniformizate echipamentele de logistică electorală

În premieră, pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie curent Comisia Electorală Centrală (CEC) a uniformizat echipamentele electorale a secţiilor de votare. CEC a organizat astăzi o prezentare a noilor materiale şi a echipamentului procurat dintr-un fond mixt al Republicii Moldova şi al Guvernului Norvegiei în cadrul Programului PNUD pentru Democraţie. Costul total al achiziţiilor, care includ 6 940 cabine pentru vot secret și 10 000 urne de vot precum și alte materiale electorale, inclusiv pentru persoanele cu nevoi speciale, este de 436,270 dolari SUA.

Prezent la eveniment, Herman Baskår, șef adjunct al misiunii, Ambasada Norvegiei în Republica Moldova, a menţionat că “Norvegia contribuie la alegerile din Moldova prin oferirea urnelor și cabinelor de vot uniformizate. Vom continua să sprijinim pe termen lung procesul de reformă electorală”.

Dr. Iurie Ciocan, preşedintele CEC, consideră că „dotarea localurilor secţiilor de votare cu noile echipamente de logistică electorală va contribui, în mod esenţial, la desfăşurarea corectă şi transparentă a procesului electoral, precum şi va garanta caracterul secret al votului”. 

Pentru a demonstra funcţionalitatea şi condiţiile pe care trebuie să le întrunească un local al secţiei de votare conform normelor reglementate de CEC, în cadrul evenimentului a fost prezentat un model de local al secţiei de votare amenajat şi dotat cu utilaj necesar desfăşurării votării în bune condiţii.

Aşadar, cabinele pentru vot secret uniformizate au dimensiunile 50 cm*30 cm*170 cm, iar pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii aceste dimensiuni sunt de 50 cm*30cm*150cm.

Urnele de vot staţionare utilizate în secţiile de votare vor fi securizate prin intermediul sigiliilor cu inscripţia „CEC” şi marcate cu un număr de ordine format din 6 cifre. Fiecare local al secţiei de votare va dispune de cel puţin două urne de vot staţionare cu un volum minim de 80 şi/sau 45 de litri şi o urnă de vot mobilă cu un volum minim de 27 litri.

O altă noutate în cadrul acestui scrutin, constă în implementarea la nivel naţional a Registrului de Stat al Alegătorilor (RSA), parte componentă a Sistemului Informaţional Automatizat (SIAS) „Alegeri”. Acesta reprezintă un sistem informaţional unic integrat de evidenţă a alegătorilor din Republica Moldova, realizat în baza Registrului de Stat al Populaţiei. Pentru realizarea acestui obiectiv, au fost procurate 4200 de laptopuri, fiind repartizate cîte 2 pentru fiecare birou electoral al secţiei de votare. În ziua alegerilor, operatorii SIAS „Alegeri” vor verifica datele de identitate ale alegătorilor în RSA şi vor înregistra on-line participarea acestora la votare. La totalizarea rezultatelor, aceştia vor transmite operativ informaţia la CEC.  Procesul de implementare a RSA a fost realizat cu suportul Programului PNUD pentru Democraţie, componenta Alegeri, finanţat de către Guvernul Regatului Suediei.

În acest context, Henrik Huitfeldt, șeful Departamentului pentru Cooperare din cadrul Ambasadei Regatului Suediei în Republica Moldova a subliniat că ”localul secției de votare model reprezintă doar partea vizibilă a efortului depus de CEC în ultimii ani pentru a moderniza procesele și sistemele electorale. Suedia a sprijinit aceste reforme și suntem mîndri să observăm un accent mai puternic în activitatea CEC asupra drepturilor omului și egalității genurilor, precum și un personal mai bine pregătit și soluţii IT mai bune. Suedia va continua să sprijine procesele democratice din Moldova pentru a îmbunătăți condiţiile pentru o democraţie responsabilă”.

„Procesele electorale moderne și incluzive sunt esențiale pentru o dezvoltare democratică în Moldova. Pentru o asistență electorală eficientă, PNUD utilizează cele mai bune practici la nivel internațional – de la echipament și tehnologii IT moderne, capacități mai bune ale angajaților secțiilor de votare până la crearea condițiilor pentru ca fiecare, inclusiv persoanele cu necesități speciale, să-și poată exercita dreptul la vot. Vom continua să lucrăm cu Comisia Electorală Centrală și Parlamentul pentru a îmbunătăți nivelul de participare a femeilor în politică, promova drepturile omului și buna guvernare”, a spus Nicola Harrington-Buhay, Coordonator rezident ONU și Reprezentant rezident PNUD în Republica  Moldova.

Pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 au fost constituite 2066 de secţii de votare, dintre care 95 peste hotarele ţării.