Trimite e-mail | Printeaza
Politic
05.11.2014

Iurie Ciocan: „Noi ne alegem conducerea țării și acest lucru trebuie făcut foarte responsabil"

Iurie Ciocan: „Noi ne alegem conducerea țării și acest lucru trebuie făcut foarte responsabil

Alegerile parlamentare din R. Moldova vor fi monitorizate de peste 200 de observatori străini din statele OSCE. Presedintele CEC, Iurie Ciocan, oferă ultimele informatii despre acest scrutin parlamentar.

Iurie Ciocan: „Campania sigur că durează până în ziua precedentă zilei alegerilor, deci respectiv vineri, înainte de ziua alegerilor este ultima zi de campanie electorală pentru toți cei înscriși în aceste alegeri.”

Europa Liberă: Și tot atunci pot fi operate și modificări pe listele electorale, pot fi schimbate nume, adăugate nume de potențiali candidați?

Iurie Ciocan: „În următoarele 3 săptămâni, concurenții electorali pot solicita operarea acestor modificări pe listele de candidați.”

Europa Liberă: În calitate de șef al autorității electorale centrale ați chemat participanții la scrutin să dea o mână de ajutor autorităților, dacă vor pedepsirea cazurilor de finanțări ilegale ale campaniei electorale. De ce ați făcut acest lucru?
Iurie Ciocan: „Pentru că de unii singuri ne vine foarte greu să documentăm în modul respectiv și să scoatem la iveală toate neajunsurile care se ivesc în campania electorală.”

Europa Liberă: Dar se ivesc asemenea neajunsuri?

Iurie Ciocan: „Desigurm ca și în oricare proces, inclusiv într-un proces electoral care este unul foarte complex, apar diverse situații care necesită o reacție nu numai din partea organelor electorale, dar și din partea instituțiilor abilitate ale statului. Dacă este stabilit în lege că nu se admite oferirea de bunuri, cadouri electorale către alegător, noi prin toate pârghiile pe care le avem la dispoziția noastră încercăm să contracarăm acest element negativ.”

Europa Liberă: În baza pașapoartelor de tip sovietic nu se mai poate de votat?

Iurie Ciocan: „Așa este, nu se mai poate de votat. Dacă atunci când a intrat în vigoare hotărârea de modificare a legislației, a Codului Electoral prin excluderea acestor pașapoarte, în registrul de stat al populației erau circa 220 de mii de cetățeni cu drept de vot, deținători ai acestor pașapoarte de timp sovietic, la ziua de azi avem 2 mii și câteva sute de oameni care încă mai au aceste pașapoarte. Noi credem că până în ziua alegerilor se va reuși excluderea acestor acte din circuit definitiv.”
Europa Liberă: Cum și unde își exprimă dreptul la vot tineretul cel studios?

Iurie Ciocan: „Studenții pot vota în orașele de sediu al universităților sau acolo unde sunt înmatriculați. Ei urmează să se prezinte la biroul electoral cu buletinul de identitate și cu carnetul de student.”

Europa Liberă: Cum procedez eu, alegătorul Valentina Ursu, dacă ieri mi-am vândut apartamentul și mi-am schimbat viza de reședință?

Iurie Ciocan: În mod normal, dumneavoastră trebuie să vă regăsiți în listele de alegător la noul loc, dacă v-ați perfectat un nou loc de ședere, trebuie să vă regăsiți în acele liste. Dacă nu, puteți vota la precedentul loc de trai, acolo unde ați avut reședința.”

Europa Liberă: Cei care se află în strinătate pot să își exercite dreptul de vot la secțiile de votare care vor fi deschise peste hotare ?

Iurie Ciocan: „Întocmai, sunt 95 de birouri în afara țării. Orice cetățean care va dori acest lucru poate să meargă la aceste birouri. Au fost deschise 95 de birouri electorale în afara țării. Acolo unde ele sunt deschise, acolo cetățenii noștri pot participa la votare.”

Europa Liberă: În stânga Nistrului, doar în localitățile din jurisdicția Republicii Moldova vor fi deschise secții de votare ?
Iurie Ciocan: „În localitățile care temporar se află în afara controlului constituțional al Republicii Moldova, birouri electorale nu vor fi deschise. În schimb, vor fi înființate birouri speciale de-a lungul râului Nistru, în localitățile care sunt riverane râului Nistru. Aceste birouri vor fi aprozimativ 30 la număr, unde cetățenii din stânga Nistrului vor putea participa la votare pe liste suplimentare.”

Europa Liberă: Domnule Ciocan, există motive ca unii concurenți electorali să fie îngrijorați de fraudarea alegerilor, știm că deja unii dintre ei au anunțat că vor număra în paralel cu Commisia Electorală Centrală voturile exprimate la scrutinul din 30 noiembrie. De ce apar aceste temeri?

Iurie Ciocan: „Chiar sunt bucuros când cineva oragnizează numărătoare în paralel, pentru că de fiecare dată când acest lucru a fost făcut, datele oferite de CEC și datele oferite de aceste numărători în paralel au coincis. Anume aceste numărători în paralel au oferit mai multă credibilitate rezultatelor alegerilor. Nu cred că se bazează pe neîncredere față de Comisia Electorală Centrală, cred că este o acțiune firească unui partid politic care vrea să fie absolut sigur cu ceea ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă datele acelui concurent electoral, care vrea să numere în parale cu CEC voturile exprimate la aceste alegeri din 30 noiembrie, vor fi diferite de cele oficiale ale CEC-ului?

Iurie Ciocan: „Acolo unde vor fi găsite divergențe, întotdeuna există o oportunitate de renumărare a buletinelor. Și în aceste condiții vom vedea cine are drepate.”

Europa Liberă: Pe cât de important și pe cât de mult contează ca aceste alegeri să fie corecte, să fie organizate în strictă conformitate cu legislația electorală?

Iurie Ciocan: „Fiecare scrutin parlamentar, atunci când cetățenii Republicii Moldova își deleagă o parte din suveranitatea sa pentru deputații care vor adopta în numele poporului legi și vor guverna țara, este un exercițiu extrem de important. De fiecare dată, nu doar acest scrutin. Noi ne alegem conducrea țării și acest lucru trebuie făcut foarte responsabil.
Sursa:  www.europalibera.org

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus