Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2014

Uniunea Europeană va continua să sprijine proiectele transfrontaliere și în perioada următoare vor fi alocate 81 de milioane de euro numai pentru componenta Moldova-România

Uniunea Europeană va continua să sprijine proiectele transfrontaliere și în perioada următoare vor fi alocate 81 de milioane de euro numai pentru componenta Moldova-România

Prim-ministrul Iurie Leancă a participat la Conferinţa națională cu genericul „Cooperarea transfrontalieră: realizările Republicii Moldova în perioada 2007-2013”, care s-a desfăşurat astăzi, la Chişinău. Premierul a menţionat că, pentru Republica Moldova, cooperarea transfrontalieră s-a afirmat constant ca un domeniu al acțiunilor și faptelor concrete, care aduc rezultate concrete pentru comunități și pentru oameni.

„Sunt proiecte vitale pentru relațiile noastre de bună vecinătate cu România și cu Ucraina, și pentru apropierea de Europa. Pentru că sunt programe ce contribuie la îmbunătățirea vieții oamenilor - fie prin dezvoltarea localităților rurale, fie prin aplicarea unor practici noi în agricultură, prin sporirea calității serviciilor medicale sau prin dezvoltarea turismului”, a spus Prim-ministrul.

Iurie Leancă s-a referit la o parte dintre proiectele realizate în cadrul programului de cooperare transfrontalieră, meţionând crearea serviciului de urgenţă SMURD, construcţia gazoductului Iași-Ungheni, renovarea barajului Costești-Stânca, restaurarea Cetății Soroca, construcția unui complex agricol modern în Sângerei şi a unui complex expozițional modern în Ialoveni.

„Există și proiecte care nu se văd, dar care vor avea un impact solid încreșterea capacității instituțiilor statului de a gestionaanumite procese. Este vorba preponderent de managementul de frontieră șide afacerile interne”, a precizat Prim-ministrul.

Premierul şi-a exprimat convingerea că următoarea etapă a Programului de cooperare transfrontalieră, în anii  2015-2020, va fi una la fel de productivă, iar proiectele de dezvoltare şi modernizare a ţării, realizate cu sprijinul partenerilor europeni, vor apropia Moldova de îndeplinirea obiectivului său principal – accederea în familia europeană. 

Prezent la eveniment, Şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, l-a felicitat pe Premierul Iurie Leancă pentru felul cum s-a implicat în promovarea cooperării transfrontaliere, fapt care a asigurat o coordonare eficientă în vederea realizării cu succes a proiectelor în domeniu. Oficialul a menţionat că Uniunea Europeană va continua să sprijine proiectele transfrontaliere direcţionate către Republica Moldova, Ucraina şi România. „În perioada următoare vorbim despre suma totală de 81 de milioane de euro numai pentru componenta Moldova-România. Este o alocaţie care va trebui să fie folosită în mod eficient şi sunt sigur că, având experienţa trecută, aşa va fi”, a spus Pirkka Tapiola.    

Conferința este organizată de Cancelaria de Stat, în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și cu sprijinul Agenţiei de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Evenimentul, care este o platformă de comunicare şi schimb de experienţă, își propune să examineze rezultatele obţinute în perioada 2007-2013 şi să proiecteze viitoarele programe de cooperare transfrontalieră pentru anii 2014-2020. La conferinţă participă reprezentanți ai programelor și instituțiilor implicate în gestionarea proiectelor de cooperare transfrontalieră, anunță un comunicat al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus