Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.10.2014

Banca Naţională a Moldovei a anunţat pentru luni, 3 noiembrie, un curs de schimb de 14.8069 lei pentru un dolar SUA

Banca Naţională a Moldovei a anunţat pentru luni, 3 noiembrie, un curs de schimb de 14.8069 lei pentru un dolar SUA

Moneda naţională continuă să se deprecieze treptat şi a atins un nou maxim istoric. Precedentul record a fost înregistrat la 14 aprilie 2003, cînd cotaţia oficială a fost de 14,78 de lei pentru un dolar. În zece luni ale acestui an leul moldovenesc s-a depreciat cu 13,7 la sută faţă de dolar.

„Cursul de 14,8 lei pe dolar a fost un nivel de rezistenţă, următorul este 15,15, ceea ce nu înseamnă deloc că el va fi atins”, a declarat pentru MOLDPRES Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, expert financiar la Financial Brains. El a adăugat că psihologic o parte dintre jucătorii pe piaţă sînt predispuşi spre depreciere, însă, spune Mihalache, „zvonurile sînt foarte periculoase pentru piaţă”.

Totodată nici situaţia economică, aflată sub presiunea factorilor externi, „nu este prea bună pentru valuta naţională”, a menţionat economistul.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, declarase anterior că la mijlocul lunii octombrie „leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu dolarul SUA, cu 12,7 la sută de la începutul anului, pe fondul devalorizării rublei ruse cu 23,4 la sută, iar a hrivnei cu 56,9 la sută. Căderea monedelor a doi dintre cei mai mari parteneri comerciali ai Moldovei nu putea să nu pună presiune pe leul moldovenesc”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus