Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.10.2014

Valeriu Chiveri a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin

Valeriu Chiveri a avut o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a avut astăzi, 30 octombrie 2014, o întrevedere de lucru cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Muhametşin.

În cadrul discuţiei au fost abordate o serie de subiecte prioritare de pe agenda bilaterală. Părţile au subliniat importanţa menţinerii dialogului bilateral constructiv şi au efectuat un schimb de opinii privind implementarea planului de consultări interministeriale, care presupune mai multe activităţi bilaterale până la finele anului curent.

Un subiect important al discuţiilor a vizat situaţia actuală în comerţul bilateral. Partea moldovenească a atras atenţia asupra restricţiilor nejustificate de ordin comercial-economic aplicate de Federaţia Rusă la importul mai multor categorii de mărfuri de origine moldovenească, care afectează semnificativ comerţul bilateral al ambelor state. În acest sens, părţile au pledat pentru continuarea discuţiilor în vederea identificării opţiunilor de soluţionare a problemelor existente.

O atenţie specială a fost acordată cooperării în domeniul migraţiei. Interlocutorii au menţionat necesitatea pregătirii pentru semnare a acordurilor bilaterale în domeniul migraţiei de muncă, combaterii migraţiei ilegale şi readmisiei, aflate în proces de negociere de mai mult timp. Totodată, partea moldovenească a atras atenţia asupra restricţiilor migraţionale cu care se confruntă un număr mare de cetăţeni ai Republicii Moldova aflaţi pe teritoriul Federaţiei Ruse. În context, Ambasadorul Muhametşin a remarcat că autorităţile ruse examinează posibilităţile de ameliorare a situaţiei legate de şederea cetăţenilor străini în Federaţia Rusă. 

Potrivit MAEIE, la finalul întrevederii, interlocutorii au discutat despre evoluţiile din ultima perioadă în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi situaţiei din Zona de Securitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus