Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-10-30/valeriu-chiveri-a-avut-o-intrevedere-cu-reprezentantul-special-al-preshedintziei-osce-pentru-regleme-37222.html
Data: Oct 30, 2014 (20:10)

Valeriu Chiveri a avut o întrevedere cu reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Radojko Bogojevic

Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, a avut miercuri, 29 octombrie 2014, o întrevedere cu reprezentantul special al Preşedinţiei OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Radojko Bogojevic.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi cooperarea dintre R. Moldova şi OSCE. Viceministrul Valeriu Chiveri a menţionat că autorităţile de la Chişinău pledează pentru continuarea dialogului, evocând activitatea Grupurilor de lucru sectoriale. În acest sens, a fost specificat faptul că, în timpul apropiat, vor avea loc întrevederi ale Grupurilor de lucru în domeniul educaţiei şi telecomunicaţiilor.

Totodată, oficialul moldovean a pledat pentru soluţionarea problemelor cu care se confruntă fermierii din r. Dubăsari, cărora le-a fost restricţionat accesul la terenurile agricole. Viceministrul Chiveri a declarat că astfel de probleme pot fi soluţionate doar prin înţelegeri agreate la masa de tratative, adăugând că deciziile şi acţiunile unilaterale întreprinse de structurile transnistrene duc la tensionarea situaţiei. În context, a fost subliniată necesitatea menţinerii stabilităţii în Zona de Securitate.

Referitor la cooperarea dintre Republica Moldova şi OSCE, oficialii au punctat obiectivele preliminare pentru anul 2015, când Preşedinţia organizaţie va fi exercitată de Serbia. De asemenea, interlocutorii au efectuat un schimb de opinii privind pregătirile către Consiliul Ministerial al OSCE de la Bazel (4-5 decembrie 2014).

Ambasadorul Radojko Bogojevic s-a aflat în Republica Moldova în perioada 27-30 octombrie curent pentru a purta întrevederi, la Chişinău şi Tiraspol, în vederea identificării căilor de avansare a  reglementării conflictului transnistrean.