Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.10.2014

Andrian Candu: Afacerile cu biomasă sunt sigure și prospere în Republica Moldova

Andrian Candu: Afacerile cu biomasă sunt sigure și prospere în Republica Moldova

Vicepremierul, ministrul Economiei Andrian Candu a participat astăzi la ceremonia de lansare a două concursuri noi în cadrul Competiției Naționale Moldova Eco- Energetică, 2014, care a avut loc în satul Onițcani, raionul Criuleni.

Aceasta este cea mai importantă competiție de apreciere a ideilor de succes în sectorul energiei regenerabile și eficienței energetice din Republica Moldova.

Cu această ocazie, invitații au făcut turul serei ecologice din regiune, care în prima etapă a concursului  a câștigat premiul mare la categoria „Cel mai bun proiect de Eficiență Energetică” în sectorul industrial. Scopul acestui proiect este creșterea legumelor în sol protejat pe parcursul întregului an. Drept sursă de căldură servește energia termică de la arderea resturilor vegetale de diferite origine, uscate și presate.

Vicepremierul a menționat că serele alimentate cu biomasă trebuie să devină o afacere de succes în Republica Moldova.

„Este extraordinar că această seră funcționează doar fiind alimentată cu energie biomasă. Iată un exemplu de afacere sigură și prosperă în Republica Moldova. E impresionant faptul că doar în trei ani de activitate poți să-ți recuperezi cheltuielile. Scopul nostru este să avem cât mai multe sere de acest gen, astfel ca produsele moldovenești să fie prezente pe piețele din Uniunea Europeană pe parcursul întregului an”, a declarat Andrian Candu.

Sera se întinde pe o suprafață de 4 hectare, însă, funcționează doar pe jumătate de teren. Complexul este deservit de o centrală termică, dotată cu două cazane pe peleți. Proprietarul preconizează un volum de producere de 1350 de tone de lugume proaspete anual.

La eveniment au fost prezenți Șeful Delegației Europene în Republica Moldova Pirkka Tapiola și reprezentantul rezident al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în țara noastră, Nicola Harrington – Buhay. Aceștia au apreciat ingeniozitatea de care dau dovadă companiile autohtone ce promovează soluții și tehnologii inovative în domeniul energiei regenerabile și eficiență energetică.

Potrivit Ministerului Economiei, bugetul total de finanțare al proiectelor Eco-Responabile este de 100 milioane de lei, bani alocați din Fondul pentru Eficiență Energetică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus