Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.10.2014

Ponta: Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz pentru România și Republica Moldova

Ponta: Până în 2019 trebuie să avem suficient gaz pentru România și Republica Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat joi, la Mediaș, după o vizită la Transgaz și Romgaz, că dacă va fi începută exploatarea gazelor din Marea Neagră, până în 2019 trebuie să fie suficient gaz pentru România și Republica Moldova.

"În mod normal, dacă toate premisele existente referitoare la gazul din Marea Neagră se confirmă și se începe exploatarea lor și până în 2019 trebuie să avem suficient gaz și pentru România și pentru Moldova. Energie electrică avem deja suficientă, avem capacitate de export, dar acolo e vorba de lucrările de infrastructură de transport la Transelectrica. Deci, energie electrică, gaz suficient pentru România și pentru Moldova", a spus Ponta, întrebat de un jurnalist despre momentul când va putea fi asigurată independența energetică.

Premierul a insistat ca Transgaz și Romgaz "să pună umărul la ceea ce este strategia națională și asigurarea independenței energetice". "Transgazul și Romgazul în primul rând funcționează în acest moment. Au avut listări de succes la Bursă, cu capital și privat alături de cel de stat. Acționează ca două companii moderne, care investesc, au profit, au angajați. Am nevoie ca și Transgaz și Romgaz să pună umărul la ceea ce este strategia națională și asigurarea independenței energetice și de sprijin în special, pentru Republica Moldova, dar și de interconectare cu toți ceilalți vecini ai noștri și de realizare a acestei independențe energetice, fără de care România va fi foarte greu să se dezvolte sustenabil pe termen mediu și lung", a explicat premierul Victor Ponta.

El a subliniat că Transgaz trebuie să investească în conducta prin care se vor transporta gazele din Marea Neagră. "Le puteți aduce prin canalizarea investițiilor de infrastructură (...) Nu va fi niciun alt proiect de aducere a acelor rezerve, nu va fi niciun South Stream. (...) Ci doar către Dobrogea, către teritoriul României și aici dumneavoastră aveți un rol esențial", a spus premierul.

Primul ministru consideră că o altă prioritate a Transgaz trebuie să fie transportul de gaze până la Chișinău, pentru asigurarea independenței energetice a Republicii Moldova. "Al doilea proiect pe care îl am în minte. Am reușit într-un an de zile să facem (...) gazoductul care ne leagă de Moldova. (...) Are deocamdată în primul rând o valoare simbolică, pe urmă, o valoare economică limitată. Că adevăratul sprijin pe care îl acordăm Moldovei va fi atunci când veți avea și stația de comprimare și capacitatea de transport și atunci când practic vom putea să livrăm le nevoie, gaz, până la Chișinău, nu doar până la Ungheni. (....) Moldova este prioritate absolută. Tot ce gândim despre energie, (...) gândim nu doar pentru România, și pentru Moldova", a spus premierul Ponta.

Premierul a sugerat conducerii Transgaz să ia în calcul și proiectele internaționale TAP și TANAP, care vizează aducerea gazelor din Azerbaidjan, prin coridorul sudic, pe piețele țărilor din Europa. "Sigur că mai departe Grecia, Bulgaria, România trebuie să ne gândim pe viitor cum ne conectăm la această rețea. E un proiect pe termen lung, dar nu înseamnă că nu trebuie să îl aveți în vedere", a spus Ponta.

El a adăugat că independența energetică a României, mai ales față de Rusia, este foarte importantă. "Eu nu cred că România va fi cu adevărat puternică și independentă, decât atunci când nu o să mai depindem din punct de vedere energetic, de nimeni, în mod special. Sau mă rog, dacă depindem de Vest, nu e așa grav, e bine. Să nu depindem de cei din Est, care la nevoie știu să dea robinetul mai tare sau mai încet și eu primesc de la dumneavoastră cât s-a redus gazul pe conductă sau nu, după care aflu că decizia se ia în Austria. Nu, nu cred că se ia în Austria, cred că se ia la Moscova decizia, doar se implementează în Austria. Modul în care dumneavoastră vă faceți strategia de viitor ne va asigura nouă, ca țară, independența energetică care înseamnă independență politică", a concluzionat premierul.

Premierul Victor Ponta a participat joi la aniversarea a unui secol de transport gaze naturale în România, eveniment care a avut loc la Mediaș, la sediul central al Transgaz. Acesta a fost însoțit la Mediaș de vicepremierul Liviu Dragnea, președintele executiv al PSD, precum și de ministrul Transporturilor, Ioan Rus și ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Eugen Nicolescu, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus