Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-10-21/moldova-i-estonia-au-convenit-asupra-unei-agende-de-promovare-a-rela-iilor-economice-bilaterale-37073.html
Data: Oct 21, 2014 (18:55)

Moldova și Estonia au convenit asupra unei agende de promovare a relațiilor economice bilaterale

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Valeriu Lazăr, a avut astăzi o întrevedere cu ministrul Agriculturii din Estonia, Ivari Padar. Din delegație a făcut parte și directorul executiv al Camerei de Agricultură și Industrie din această țară.

Potrivit CCI, părțile au făcut un schimb de informații privind evoluția schimburilor comerciale, oportunitățile de cooperare bilaterală, dar și privind conjunctura economică și politică regională. Totodată, s-a convenit o agendă a activităților de afaceri de natură să intensifice relațiile comerciale bilaterale.

„Bunele relații la nivel politic, de obicei, sunt urmate de dezvoltarea comerțului bilateral. Vrem să identificăm oportunități de afaceri în primul rând în domeniul comerțului cu fructe, legume și produse alcoolice, pe care consumatorii din Estonia încă le țin minte bine" a declarat ministrul Agriculturii. Oficialul a lansat o invitație pentru oamenii de afaceri din Moldova să participe la Zilele Republicii Moldova în Estonia, care vor fi organizate în următoarele luni.

La rândul său, Președintele CCI a invitat oamenii de afaceri estonieni să participe la Expoziția națională Fabricat în Moldova, unde vor putea face cunoștință cu cei mai buni producători din Republica Moldova și stabili contacte de afaceri. Totodată, s-a convenit asupra realizării unei misiuni de afaceri pentru companiile moldovenești care vor vizita toate trei state baltice. Data evenimentului urmează a fi stabilită în funcție de disponibilitatea părților.

„Este un mare avantaj să ai țări prietene, care cunosc produsele tale și care sunt, astfel, ușor de promovat fără costuri prea mari. Pentru noi este o prioritate valorificarea potențialului piețelor tradiționale, iar prin intermediul lor, a unor piețe noi, cum sunt de exemplu țările nordice", a spus Valeriu Lazăr. Președintele CCI a subliniat că experiența țărilor baltice în dezvoltarea comerțului cu UE, este foarte importantă pentru Republica Moldova, astfel fiind posibilă urgentarea procesului de adaptare la noile realități economice în cadrul Acordurilor de liber schimb cu UE și Turcia.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, volumul comerţului bilateral Republica Moldova - Republica Estonia, în perioada ianuarie-august 2014, a înregistrat suma de 7,6 mln. USD, fiind în creştere cu 48%. Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 3,18 mln USD, în timp ce importul a însumat 4,42 mil. USD şi a înregistrat o creştere cu 73% în raport cu anul 2013.