Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.10.2014

Suma de 90 de milioane de euro din creditul oferit de Guvernul de la Varșovia va fi administrată de o institutie publică

Suma de 90 de milioane de euro din creditul oferit de Guvernul de la Varșovia va fi administrată de o institutie publică

Aceasta va fi creată pe lângă Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură a Ministerului Agriculturii și se va numi „Unitatea de implementare a creditului de asistenţă acordat de Guvernul polonez".

„Unitatea se va ocupa plenar de promovarea acestui proiect. Am constat în raioane ca mulți oameni nu știu despre acest proiect. Instituția va avea grijă să facă o repartizare geografică a acestor mijloace financiare, astfel încât banii să ajungă în toate zonele țării", a subliniat Prim-ministrul Iurie Leancă.

Instituţia va asigura realizarea şi monitorizarea procesului de finanţare a creditării pentru beneficiarii acordului, va oferi resursele financiare prin intermediul diferitelor instrumente financiare, va acorda servicii de instruire şi consultanţă pentru afaceri, suport pentru misiunile de asistenţă tehnică şi organismele internaţionale finanţatoare etc.

La 14 mai 2014, la Varșovia a fost semnat un acord de asistenţă financiară în valoare de 100 milioane de euro, în cadrul vizitei delegaţiei Guvernului de la Chișinău, condusă de Prim-ministrul Iurie Leancă.

Documentul prevede acordarea Republicii Moldova a unui ajutor financiar din partea Guvernului Poloniei, în sumă de 100 milioane de euro pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata anuală de 0,15% și o perioadă de graţie de cinci ani.

Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea proiectelor de modernizare a sectorului agroalimentar al Republicii Moldova, în scopul restructurării sectorului agricol, în special a fermelor specializate în producția de produse agricole tradiționale (lapte, carne), precum și a altor produse agricole competitive. De asemenea, această asistență va permite investiții în tehnologii moderne pentru procesarea produselor agroalimentare. Acordul va contribui la asigurarea punerii în aplicare a prevederilor Acordului de Asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus