Trimite e-mail | Printeaza
Externe
20.10.2014

Moscova acuză SUA de 'uzurparea' funcției de reprezentant al OSCE pentru Transnistria

Moscova acuză SUA de 'uzurparea' funcției de reprezentant al OSCE pentru Transnistria

SUA au 'uzurpat' funcția de reprezentant al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru reglementarea transnistreană, această funcție fiind atribuită permanent doar unor diplomați americani, a apreciat luni ministrul rus de externe Serghei Lavrov, citat de RIA Novosti.

'Ei (americanii) au uzurpat funcția de reprezentant al OSCE pentru reglementarea transnistreană. De parcă ar moșteni acest post — un diplomat american pleacă, altul vine în loc', a afirmat Lavrov, într-o conferință pe probleme de politică externă, susținută în cadrul unui proiect al Rusiei Unite, partidul de guvernământ de la Moscova.

Rusia consideră incorectă o astfel de situație, când 'o țară își alege un proces de reglementare pentru eternitate', a spus ministrul rus, indicând că autoritățile de la Moscova au încercat să schimbe această practică, dar fără succes, scrie Agerpres.

'Nu au existat alți doritori. La prima vedere, se lucrase deja în acest sens', a remarcat șeful diplomației ruse. În prezent, a spus el, tot un american este șeful misiunii OSCE în Republica Moldova, Michael Scanlan. Rusia a evaluat deja ca 'nu foarte obiectiv' primul raport prezentat de acesta în noua sa calitate.

În același context, ministrul rus a afirmat că Transnistria va avea dreptul de a-și decide propriul viitor în cazul în care Republica Moldova va renunța la statutul său de țară nealiniată, potrivit Interfax.

'Când am inițiat procesul de negocieri 5+2 (privind rezolvarea transnistreană), toți au fost de acord atunci că în cazul în care Republica Moldova își pierde suveranitatea sau își schimbă statutul din țară neutră în una afiliată la un bloc militar, transnistrenii au tot dreptul de a decide asupra propriului lor viitor', a afirmat Lavrov.

Acum lucrurile se încearcă să fie prezentate astfel încât neutralitatea politico-militară a republicii să pară ceva tranzitoriu și că legea ei fundamentală poate fi schimbată, a adăugat șeful diplomației ruse. În opinia sa, 'conservarea suveranității Republicii Moldova și păstrarea independenței sale ridică unele probleme', în contextul declarațiilor unor politicieni români care afirmă că reunificarea Republicii Moldova cu patria lor istorică este o chestiune de timp, iar unii lideri de la Chișinău au aproape același discurs, potrivit publicației ucrainene Evropeiskaia Pravda.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus