Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.10.2014

BERD va oferi şapte milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de încălzire centralizată din Bălţi

BERD va oferi şapte milioane de euro pentru reabilitarea sistemului de încălzire centralizată din Bălţi

Guvernul a aprobat astăzi decizia privind semnarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), în vederea realizării proiectului privind reabilitarea sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi.

Proiectul costă zele milioane de euro, dintre care 3 milioane vor fi oferite în calitate de grant din partea Fondului Parteneriatului Europei de Est pentru Eficienţă Energetică şi Mediu, iar 7 milioane vor constitui investiţiile BERD, oferite în condiţii avantajoase pe un termen de 15 ani, o perioadă de graţie de doi ani şi dobânda la rata LIBOR + marja 1-2%.

 Realizarea Acordului va avea atât beneficii economice, cât şi ecologice. Astfel, se estimează o creştere a producerii de energie electrică şi a economiilor de curent de 52 milioane de lei pe an. La fel, va fi asigurată funcţionarea durabilă şi eficientă a sistemului termoenergetic al municipiului Bălţi. Totodată, în urma punerii în aplicare a proiectului, va fi îmbunătăţită calitatea mediului ambiant din Bălţi datorită modernizării tehnologice a întreprinderii şi diminuării emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, a relatat Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului..

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus