Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.10.2014

Viceministrul Valeriu Chiveri efectuează o vizită de lucru la Strasbourg

Viceministrul Valeriu Chiveri efectuează o vizită de lucru la Strasbourg

Viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Valeriu Chiveri, efectuează, în perioada 15-17 octombrie 2014, o vizită de lucru la Consiliul Europei, Strasbourg, la invitația președintelui Congresului Autorităților Locale și Regionale (CALRE).

Potrivit MAEIE, programul vizitei a inclus alocuțiunea în cadrul sesiunii Congresului privind tensiunile separatiste în Ucraina și țările învecinate, la care au participat și oficiali din Ucraina, Georgia și Azerbaidjan.

Viceministrul Valeriu Chiveri a reiterat îngrijorarea țării noastre față de situația din Ucraina, suportul R. Moldova pentru suveranitatea și integritatea teritorială a acestei, dar și a tuturor țărilor, în cadrul frontierelor recunoscute pe plan internațional.

De asemenea, au fost reliefate eforturile întreprinse de autoritățile moldovenești pentru reglementarea politică durabilă a conflictului transnistrean, în concordanță cu interesele populației de pe ambele maluri ale Nistrului. În context, oficialul moldovean a exprimat recunoștință pentru contribuția constructivă a Consiliului Europei în acest proces, prin asistența oferită la implementarea Programului privind măsurile de consolidare a încrederii (CBMs), inclus în Planul de acțiuni pentru susținerea reformelor democratice în R. Moldova pentru anii 2013-2016.

La finalul dezbaterilor în plenul CALRE a fost adoptată o Declarație, care reflectă îngrijorările exprimate în Declarația de la Chișinău a Comisiei de Monitorizare a Congresului privind situația țărilor din regiune, care se confruntă cu tensiuni separatiste periculoase în urma anexării Crimeei de către Federația Rusă.

În timpul vizitei, viceministrul Valeriu Chiveri a avut întrevederi bilaterale cu Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, vicepreședintele CEDO, Secretarul General al CALRE, șefa Departamentului Monitorizare din cadrul Secretariatului APCE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus