Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.10.2014

Drumul Sărăteni-Soroca, reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, este deschis în totalitate pentru traficul rutier

Drumul Sărăteni-Soroca, reconstruit în cadrul Programului Compact al Guvernului SUA, este deschis în totalitate pentru traficul rutier

Ambasadorul SUA William Moser și Prim-ministrul Vlad Filat au participat astăzi la lansarea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca de 93 de km, efectuate în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

Cei doi oficiali, însoțiți de reprezentanți ai Guvernului și autorităților publice locale, au vizitat șantierul de construcție al consorțiului de companii turcești ONUR Taahhnut Tasimacilik Ve Ticaret Ltd. Sti. și SUMMA Turizm Yatirimciliği A. Ș., selectat în cadrul unui concurs internațional pentru reabilitarea a 44,9 km, începînd de la intersecția Sărăteni pînă la intrarea în or. Ghindeşti.
Ambasadorul SUA și Prim-ministrul au testat echipamentul importat pentru reconstrucția porțiunii de drum și au monitorizat funcționalitatea uzinelor de producere a betonului, asfaltului și de reciclare a asfaltului. Fevzi Ayrancioglu, reprezentantul consorțiului ONUR și SUMMA, a precizat că uzina de producere a asfaltului are o capacitate de  280 de tone de asfalt pe oră, iar uzina de reciclare - o capacitate de 500 tone pe oră. Dacă aceste echipamente ar funcționa continuu ele ar putea să îndeplinească sarcinile de reabilitare a porțiunii de drum Sărăteni-Ghindești  în termen de circa 180 de zile, a explicat expertul turc. 

Totodată, oficialii au participat la asfaltarea primei porțiuni de drum local care asigură accesul către traseul național M2 și s-au familiarizat cu acțiunile planificate pentru executarea în termen a lucrărilor de reabilitare a traseului Sărăteni-Soroca.
Potrivit companiilor turcești, primele lucrări care vor începe în contextul reabilitării drumului țin de pregătirea terasamentului, construcția drumurilor de ocolire pe anumite porțiuni a traseului, achiziționarea materialelor de construcție. Conform estimărilor, pînă la finele anului curent, în funcție de condițiile climaterice, ar putea demara reabilitarea unei porțiuni de circa 15 km de drum.

Lucrările de reabilitare vor începe în perioada imediat următoare și pe segmentul de drum cu o lungime de 48,1 km de la intrarea în or. Ghindeşti pînă la intersecția Drochia (intersecţia drumului R7 cu R9), fiind efectuate de compania austriacă Strabag AG.

Prim-ministrul Vlad Filat a apreciat eforturile de mobilizare și de pregătire pentru demararea lucrărilor de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca, menționînd că acest drum va fi unul dintre cele mai moderne din Republica Moldova cu porțiuni iluminate și condiții pentru sporirea securității rutiere.

Ambasadorul SUA William Moser a menționat că traseul Sărăteni-Soroca va avea un impact imens asupra comunităților, deoarece va servi nu doar pentru legătura cu alte localități, dar și pentru legătură internațională.

Costurile totale pentru lucrările de reabilitare a drumului Sărăteni-Soroca și supraveghere a lucrărilor de construcție vor fi de peste 99 mil USD și urmează să fie executate pînă în vara anului 2014.

Porțiunea de drum Sărăteni-Soroca face parte din traseul național M2, care asigură legătura dintre Republica Moldova şi Ucraina. Actualmente, starea drumului Sărăteni – Soroca este foarte rea, iar circa 60 la sută necesită reconstrucție totală. Reconstrucția și modernizarea drumului de 93 de km Sărăteni-Soroca este obiectivul proiectului Reabilitarea drumului în cadrul Programului Compact, finanțat de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus