Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2014

Întreprinzători din sectorul agroalimentar participă la o misiune economică în Belgia şi Olanda

Întreprinzători din sectorul agroalimentar participă la o misiune economică în Belgia şi Olanda

Întreprinzători autohtoni din sectorul agroalimentar participă la o misiune economică în Belgia şi Olanda, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în perioada 13-17 octombrie 2014, în cooperare cu Asociaţia Businessului European - EBA, CCI din Antwerpen, Belgia, şi Centrul CBI din Olanda, cu susținerea financiară a Proiectelor ”East Invest” și ”DCFTA. Informarea și consolidarea capacităților agenților economici”.

Din grupul de agenți economici din Moldova fac parte reprezentanți ai companiilor Agrosmix Grup, Agrosfera-BM, Cebacot Agro, Ceralia Prim, Cojocaru Maria, DAAC Hermes Grup, Darurile Basarabiei, Domulterra, Edit-Prom, Farm-Prod, KA-Grup, Legbiofruct, Orhei-Vit, Prograin, “Smart Energy Solutions.

Conducătorul delegației, Vladimir Didilica, vicepreședinte al CCI a Moldovei, a informat că, businessmenii vor participa la două reuniuni de afaceri în Belgia și, respectiv, Olanda, vor avea întrevederi bilaterale și vor efectua vizite la întreprinderi.

”Partenerii din Belgia și Olanda ai CCI a Moldovei au invitat la reuniunile de business companii interesate de importul conservelor de fructe şi legume, importul cerealelor din Republica Moldova, producători de utilaje agricole performante etc.

Potrivit CCI, agenţii economici autohtoni vor fi familiarizaţi cu cerinţele şi reglementările europene pentru produsele agroalimentare, vor vizita companii care implementează standardul GLOBAL GAP, companii importatoare de fructe şi legume, reţele de distribuţie a produselor alimentare, fabrici de prelucrare a fructelor şi legumelor. Acest fapt le va permite să vadă cum îşi organizează activităţile întreprinderile belgiene și olandeze de profil, cum încearcă să ocupe un loc distinct pe piață şi să aducă valoare adăugată în lanţul de aprovizionare”, a spus Vladimir Didilica.

Sursa citată a mai precizat că, misiunea economică în Belgia și Olanda a fost precedată de patru sesiuni de traininguri și seminare referitor la Acordul de Liber Schimb Comprehensiv şi Aprofundat RM-UE, care au avut loc în perioada august - octombrie curent, iar până la sfârșitul acestei luni va mai fi organizată o misiune economică în România.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 7 luni ale anului 2014 volum comerţului exterior al Republicii Moldova cu Belgia a constituit 30,5 milioane dolari SUA, iar cu Olanda  - circa 44 milioane dolari SUA. Pentru perioada menţionată s-a înregistrat o creştere a schimburilor comerciale atât cu Belgia, cât şi cu Regatul Ţărilor de Jos, aceasta fiind de 14% şi, respectiv, 12,7%.

Exporturile în Belgia, în perioada ianuarie-iulie 2014, s-au majorat cu 94% comparativ cu perioada similară a anului precedent, constituind 7,3 milioane dolari SUA. În Olanda, pentru aceeaşi perioada exporturile au înregistrat suma de 12 milioane dolari SUA, crescând cu 46% faţă de 7 luni ale anului 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus