Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.10.2014

Andrian Candu a obținut suport din partea Germaniei pentru producătorii din Republica Moldova și pentru atragerea investitorilor

Andrian Candu a obținut suport din partea Germaniei pentru producătorii din Republica Moldova și pentru atragerea investitorilor

Viceprim-ministrul, Andrian Candu, ministru al Economiei, s-a întâlnit la Berlin, Germania cu Axel Schafer, vicepreședintele fracțiunii SPD a Bundestangului German, care este și membru al Comisiei Parlamentare pentru cooperare Economică.  În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre situația politică din regiunea noastră, embargoul impus de Rusia pentru produsele moldovenești, cooperarea economică moldo-germană, situația economică din Republica Moldova și regiunea ei transnistreană, inclusiv chestiuni ce țin de securitatea enregetică.

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, un alt subiect abordat în cadrul acestei întâlniri a vizat etapele de aplicare a Acordului de Asociere,  incluzând prevederile referitoare la Zona de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). În acest context, Axel Schafer a anunțat că Germania este pregătită să ajute producătorii din Republica Moldova.

“Moldova beneficiază deja de DCFTA, fapt ce ne determină să asistăm producătorii din Republica Moldova în procesul de integrare pe piața Uniunii Europene. Vom oferi suport pentru ei sub formă de trening-uri și contacte, astfel încât să-și poată ajusta producția la standardele europene și să beneficieze din plin de relația cu UE”, a declarat oficialul german.

Acest subiect a fost discutat de Andrian Candu și în cadrul întrevederii pe care a avut-o cu președintele Asociației Economiei Germane pentru Cooperarea cu Europa de Est (OMV) si cu reprezentanţi ai mediului de afaceri.  În rezultatul acestei întâlniri, Asociaţia Economiei Germane s-a oferit să fie o platformă directă a business-ului german pentru Moldova și să asigure schimbul de informații între companiile germane de succes și cu experiența obținută în țara noastră.  Mai mult, OMV va facilita venirea altor companii germane de succes în Republica Moldova. Asociația Economiei Germane pentru Cooperarea cu Europa de Est este cunoscută prin faptul că promovează activitățile economice germane în 29 de state din Europa de est, Asia Centrală şi țările din Caucaz.

Totodată, vicepremierul a vizitat Cancelaria Federală și la Bundestag, unde a discutat despre situația politică internă a Moldovei şi despre viziunile asupra politicii regionale și europene. Au fost abordate și subiecte ce țin de comerțul liber cu UE. Împreună cu participanții la întrevedere s-au referit la avantajele și modalitățile de integrare rapidă și implementarea DCFTA, precum și la chestiuni ce vizează diversitatea și securitatea energetică pentru Republica Moldova.
Tot în Germania, vicepremierul a discutat despre lansarea campaniei electorale și despre perspectivele post-electorale pentru țara noastră, în cadrul unei mese rotunde cu genericul “Republica Moldova în perioadă pre-electorală”. Evenimentul a fost organizat de Centrul German de politici est-europene din Berlin în colaborare cu Forumul Germano- Moldav.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus