Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.10.2014

Agenți economici din domeniul agricol participă la o vizită de afaceri în Turcia

Agenți economici din domeniul agricol participă la o vizită de afaceri în Turcia

În perioada 12 - 15 octombrie curent, un grup de 12 agenţii economici autohtoni participă la Programul "Misiunea Cumpărătorului", desfășurat în or. Bursa, Turcia, în cadrul Târgului internaţional de agricultură, seminţe, puieţi şi industria laptelui - "BURTARIM 2014". Întreprinzătorii vor avea întrevederi bilaterale cu potențiali parteneri de afaceri, vor vizita expoziția și mai multe companii de profil din regiune pentru a face schimb de experienţă şi a se familiariza cu procesele de producţie şi noile tehnologii.

Mihai Bîlba, director al Direcției Relații Internaționale a CCI, a informat că, din grupul de businessmeni autohtoni fac parte reprezentanți ai SRL "Bioprotect", SRL "Fundaţia-Prod", II "Gîrlea Andrei", SRL "Focaro Agro", SRL "Tehnoif Agro", SRL "Agromilari", SRL "Cazanjenii", SRL "Mihailenii Agro" ș.a.

"Participând la programul "Misiunea Cumpărătorului", agenții economici vor avea posibilitatea să stabilească relații de cooperare cu producători de mărfuri de calitate din Turcia şi de peste hotarele ei, să semneze contracte de livrare, deoarece la Târgul "BURTARIM" și-au prezentat mărfurile peste 500 de companii din peste 20 de țări. Aici sunt expuse echipamente agricole, sisteme de irigare, îngrăşăminte şi fertilizatori, tehnologii pentru cultivarea, recoltarea, transportul, păstrarea și prelucrarea fructelor şi legumelor, tehnologii în domeniul zootehniei etc.

Potrivit CCI, ediţia precedentă a târgului a fost vizitată de peste 252000 persoane din 40 de state", a menționat Mihai Bîlba.
Vizita de afaceri în Turcia este organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a Moldovei în cooperare cu Oficiul Consilierului Comercial al Ambasadei Turciei în Republica Moldova și Ministerul Economiei al Republicii Turcia, cu scopul de a contribui la intensificarea relațiilor comercial-economice bilaterale.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Turcia, pentru perioada ianuarie-iulie 2014 a înregistrat suma de 244.3 mil USD, micșorându-se cu 23,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri a înregistrat suma de 70,4 mil. USD, în șapte luni ale anului curent, scăzând cu 26,8% faţă de ianuarie-iulie 2013.

Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Republica Moldova din Turcia a însumat 173,9 mil USD şi a înregistrat o scădere de 22,4 % în raport cu șapte luni ale anului 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus