Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.10.2014

Businessmeni vietnamezi sunt interesați de vinurile, fructele și conservele moldovenești

Potrivit CCI, pe 8 octombrie 2014, la Chișinău, circa 15 reprezentanți ai mediului de afaceri din Vietnam și 30 de agenți economici din Moldova s-au întrunit în cadrul unei reuniuni, pentru a identifica posibilitățile de colaborare și a iniția noi parteneriate de business. Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie a Moldovei împreună cu Ambasada Republicii Socialiste Vietnam în Republica Moldova, cu reşedinţă la Kiev.

În deschiderea întrunirii, vicepreședintele CCI, Vladimir Didilica, a accentuat necesitatea de a intensifica relațiile comercial-economice moldo-vietnameze și i-a informat pe oaspeți despre principalele sectoare ale economiei naționale, oportunitățile investiționale pe care le oferă țara noastră, în special în contextul Zonei de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Pentru a-și crea o imagine mai complexă despre mediul de afaceri din Moldova și despre potențialul agenților economici autohtoni, Vladimir Didilica i-a invitat pe businessmenii din Vietnam la Expoziția națională "Fabricat în Moldova", organizată de CCI, anual, la sfârșitul lunii ianuarie.

Vicepreședintele CCI și-a mai exprimat speranța ca reuniunea de afaceri să fie eficientă pentru întreprinzătorii din ambele state prezenți la eveniment și să aibă ca rezultat încheierea contractelor de colaborare.

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Socialiste Vietnam în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, ES Nguyen Minh Tri, a menționat că Vietnamul percepe Republica Moldova ca pe un partener util, de încredere, dar și ca o punte de legătură spre piața Uniunii Europene. "Vietnamul are o piață de 900 mln. consumatori și, la rândul său, poate deveni pentru Moldova o poartă de acces spre Asia, deoarece este membru al mai multor organizații internaționale și regionale.

Pentru că anume reprezentanții sectorului real al economiei sunt cei care pun în practică și realizează proiectele investiționale, am venit în Moldova însoțit de un grup de întreprinzători din domeniul poligrafic, agricol, fabricarea încălțămintei, industria textilă, care sunt interesați de inițierea relațiilor de colaborare cu companii moldovenești", a precizat Excelența Sa.
După partea oficială a manifestării au avut loc discuții și întrevederi bilaterale.

Chu Hai Ha, conducător al firmei "Mereven Food", a afirmat că s-a convins de calitatea vinurilor, fructelor și legumelor moldovenești. "Dorim să preluăm experiența Moldovei în domeniul agricol, să importăm vinuri, sucuri, conserve, fructe proaspete. Putem chiar investi într-o întreprindere mixtă, care să producă în Vietnam vinuri din materie primă moldovenească.
Pe piața noastră există deja vinuri franceze, italiene, australiene, chiar și de pe continentul american. Vinurile moldovenești nu le cedează după indicele de calitate, însă trebuie să investiți în promovarea lor. Pe piața vietnameză există mai multe nișe libere, dar dacă nu le veți ocupa, vor veni alții în locul vostru", a conchis businessmanul.

Liviu Sorbalo, director al companiei "Megavil Grup", a spus că dorește să le propună întreprinzătorilor vietnamezi vinuri produse de "Vinăria Zumbreni". "M-am informat despre cultura de consum a vinului în Vietnam. Consumatorii de acolo preferă vin roșu sec. Cred că ne vom găsi parteneri de afaceri."

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Vietnam, pentru 7 luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 11,6 mil. USD, cu 24,7% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Exportul de mărfuri realizat în perioada analizată a înregistrat suma de 2,6 mil. USD, crescând de 2,6 ori faţă de 7 luni ale anului precedent.

Importul de mărfuri efectuat în ianuarie - iulie 2014, în Republica Moldova din Vietnam, a însumat 9 mil. USD şi a înregistrat o scădere de 3,2 % în raport cu perioada similară a anului 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus