Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.10.2014

Constantin: România înțelege mai bine ca oricine necesitatea de a ajuta Republica Moldova acum și nu mai târziu

Constantin: România înțelege mai bine ca oricine necesitatea de a ajuta Republica Moldova acum și nu mai târziu

România înțelege mai bine ca oricine importanța politică a acestui moment și necesitatea de a ajuta Republica Moldova acum și nu mai târziu și își asumă rolul de poartă de intrare a produselor moldovenești pe piața unică, a declarat, vineri, pentru Agerpres, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la finalul discuțiilor de la Chișinău purtate cu ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, și prim-ministrul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

"Republica Moldova este prima țară care a resimțit embargoul impus de Rusia, iar după 6 august și celelalte țări din piața unică. România își asumă rolul de poartă de intrare a produselor moldovenești pe piața unică, în condițiile în care există deja o concurență din partea produselor din alte țări afectate de embargoul rusesc. România înțelege mai bine ca oricine importanța politică a acestui moment și necesitatea de a ajuta Republica Moldova acum și nu mai târziu. Acum vorbim de un război comercial și trebuie să fim de partea fermierilor din Republica Moldova", a spus Daniel Constantin.

Acesta a precizat că, în urma discuțiilor de la București din vara acestui an cu reprezentanții Asociațiilor Producătorilor și Exportatorilor de Fructe și Struguri de Masă din Republica Moldova, au fost semnate câteva contracte comerciale cu marii retaileri din România, iar în aceste context fructele moldovenești se vor regăsi cât de curând în marile lanțuri de retail.

"Fructele moldovenești se vor regăsi pe piața românească în baza contractelor comerciale semnate în vara acestui an între reprezentanții companiilor românești și producătorii moldoveni, în special pentru cele trei categorii de produse pentru care există contingente, respectiv prune, struguri și mere", a adăugat șeful MADR.

Începând cu 1 septembrie, din Republica Moldova poate veni pe piața românească un contingent de fructe, fără taxe vamale, respectiv 10.000 de tone de prune, 10.000 de tone struguri de masă și 40.000 de tone de mere.

Ministrul Agriculturii a mai spus că în cadrul întâlnirii trilaterale de la Chișinău a fost semnată o extindere a unui memorandum între Ministerul Agriculturii din Moldova și Ministerul român al Afacerilor Externe prin care se suplimentează cu 200.000 de dolari ajutorul către Moldova în ceea ce privește dotarea și acreditarea laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide din produsele non-animale.

"În cursul întâlnirii de vineri, a fost semnată o extindere a unui memorandum încheiat între Ministerul Agriculturii din Moldova și Ministerul român al Afacerilor Externe prin care se suplimentează cu 200.000 de dolari ajutorul către Moldova în ceea ce privește dotarea și acreditarea laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide din produsele non-animale. De asemenea, Norvegia va intra în acest memorandum cu încă 150.000 de euro. Până la integrarea Republicii Moldova în UE trebuie să crească garanția că produsele corespund standardelor de calitate", a mai subliniat șeful MADR.

La rândul său, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, consideră că împreună vor fi găsite căile de rezolvare a preocupărilor pentru sectorul agricol al Moldovei, apreciind fermitatea de care dă dovadă Guvernul Republicii Moldova.

"Nutresc un mare respect față de fermitatea de care dă dovadă Guvernul Republicii Moldova. Ministerul pe care îl reprezint va încerca să fie de partea dumneavoastră pentru realizarea parcursului european (...) Împreună vom încerca să găsim căile de rezolvare a preocupărilor pentru sectorul agricol al Moldovei', a subliniat Christian Schmidt, adăugând că apreciază eforturile Chișinăului de a continua dialogul cu Moscova pentru reluarea exportului produselor autohtone.

Premierul Iurie Leancă a menționat că întrevederea de vineri de la Chișinău are loc într-o perioadă importantă, subliniind că dialogul dintre Chișinău, București și Berlin este unul care poate asigura succesul atât pentru stabilitatea în regiune și apropierea de UE, cât și pentru rezolvarea problemelor din agricultură.

Potrivit sursei citate, atragerea investițiilor străine în sector este extrem de importantă pentru dezvoltarea agriculturii din republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus