Trimite e-mail | Printeaza
Externe
02.10.2014

Ponta: Rolul României este să fie un actor regional, un exportator de securitate și stabilitate

Ponta: Rolul României este să fie un actor regional, un exportator de securitate și stabilitate

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că rolul României este să fie "un actor regional, un exportator de securitate și stabilitate și, în același timp, de a fi un participant la proiectele care înseamnă mult mai mult decât soluționarea unor crize punctuale".

"România are o perioadă de timp în care trebuie să-și atingă aceste obiective strategice. Noi lucrăm întotdeauna mai bine când avem un reper foarte clar. Și, în 2018, statul modern român va împlini 100 de ani de la formarea sa, în 2019, România va deține președinția semestrială a UE.

Deci cred că, în următorii 4-5 ani (...), România va trebui să fie un exemplu de succes în ceea ce privește integrarea europeană și transatlantică", a subliniat șeful Executivului, în deschiderea Conferinței Bucharest Forum 2014, ediția a III-a, cu tema ''Deblocarea potențialului Eurasiei. Decizii strategice pe Noul Drum al Mătăsii'', eveniment organizat joi de Institutul Aspen România, German Marshall Fund of the US, Guvernul României și Banca Națională a României.

Potrivit acestuia, rolul pe care România l-a jucat și îl joacă, acela de a avea privirile și spre partenerii tradiționali din estul Europei și Statele Unite, dar și spre potențialii parteneri din Orient, este unul extrem de important.

"Și capacitatea noastră de a oferi predictibilitate și stabilitate, viziunea noastră de a lucra cu alți parteneri din regiune, mă refer la Bulgaria și Turcia, această capacitate de a nu gândi doar pe termen scurt, măcar în termeni de 5 — 10 ani, este ceea ce avem nevoie să dezvoltăm. Putem să construim poate mai încet, dar sigur , și putem să beneficiem, în termeni medii și lungi, ani de zile, de ceea ce facem împreună", a arătat premierul.

Victor Ponta a amintit și de o "legendă fundamentală a poporului român", balada Meșterului Manole, ale cărui construcții de peste zi, se surpau noaptea. "Și am aplicat-o de foarte multe ori în viața politică și în ceea ce privește viziunile și proiectele naționale", a adăugat el, precizând că poziția României, de poartă a Europei spre Orient, de frontieră a UE și NATO, reprezintă o uriașă oportunitate care poate fi folosită sau ratată.

Premierul a mai spus că proiectul privind un nou "drum al mătăsii" nu este ușor și se confruntă acum cu noi provocări, care nu au fost anticipate.

"Anul acesta, cred că trebuie să discutăm din nou despre securitatea și stabilitatea regiunii, pentru că au existat și există provocări noi, pe care nu le-am anticipat și nu le-am fi dorit, legate de inviolabilitatea teritorială a unor țări din regiune — Ucraina, Georgia, Moldova. Există noi provocări legate de relația între țări din regiune și între comunitatea europeană și translatantică și Federația Rusă. Cu atât mai mult, cred că obligația de a găsi soluții pentru un proiect strategic, în special economic, este esențială pentru că, după aceea, trebuie să găsim și soluții politice. (...) Trebuie să înțelegem că proiecte mari, care asigură dezvoltarea economică, pace socială de-a lungul celor două continente, asiatic și european, pot de fapt să impulsioneze soluționarea crizelor, pot să influențeze cauzele crizelor pe care acum, la nivel politic, încercăm să le rezolvăm cu soluții politice, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus