Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2014

Guvernul a aprobat modificări la Programul de ajutor social

Guvernul a aprobat modificări la Programul de ajutor social

Obiectivul modificărilor țin de eficientizarea mecanismului de implementare a Programului de ajutor social, precum și susținerii familiilor defavorizate.

”Este necesar să susținem familiile defavorizate în care sînt membri salariaţi, și să încercăm  să-i motivăm să nu părăsească locul de muncă în favoarea ajutorului social, susținându-i astfel să-şi asigure cu eforturi proprii un trai decent şi a nu crea dependenţa acestora faţă de sistemul de asistenţă socială. În acest sens propunem majorarea ignorării din salariu de la 120 lei stabilit la moment la 200 lei pentru fiecare membru salariat din familie. Totodată, venim cu propuneri întru susținerea familiilor cu copii prin ignorarea indemnizațiilor pentru îngrijirea/creșterea copiilor pînă la 1.5 ani/3 ani. Pentru susținerea pensionarilor noștri și încadrarea a unui număr mai mare a cestora în cadrula cestui program, noi propunem ignorarea ajutorului financiar acordat în calcularea venitului. Acest tip de susținere este o practică pe larg utilizată şi în alte state în partea ce ţine de prestaţiile pentru sărăcie”, a subliniat ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

De asemenea, conform prezentelor propuneri, va suferi modificări și lista indicatorilor de evaluare a bunăstării, pentru a nu exista situații de neacordare a prestațiilor familiilor sărace. Astfel din indicatorii de evaluare a bunăstării familiei au fost excluse televizorul color, frigiderul, aspiratorul, mașina de spălat simplă. ”Această modificare va permite intrarea în sistem a mai multor familii social vulnerabile”, a subliniat Valentina Buliga.

Implementarea propunerilor înaintate se încadrează în limita plafonului stability în bugetul de stat. În acest sens, pentru anul 2014 și 2015 nu vor fi necesare mijloace financiare suplimentare, anunță un comunicat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus