Trimite e-mail | Printeaza
Externe
02.10.2014

Barroso le cere statelor UE să-și respecte angajamentele pentru a evita încetarea plăților pentru numeroase programe

Barroso le cere statelor UE să-și respecte angajamentele pentru a evita încetarea plăților pentru numeroase programe

Președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, le-a cerut joi liderilor statelor Uniunii Europene să-și respecte angajamentele financiare pentru a evita încetarea plăților pentru numeroase programe europene, relatează AFP.

''Dacă nu se ia nicio decizie la cel mai înalt nivel politic, Uniunea Europeană nu va fi în măsură să onoreze angajamentele luate în trecut și Comisia nu va dispune de mijloace necesare pentru toate noile programe sau pentru a răspunde crizelor care afectează pe vecinii noștri și țări mai îndepărtate'', a menționat Barroso într-o scrisoare adresată președinției italiene a Consiliului UE.

Situația este considerată extrem de îngrijorătoare de către comisarul european pentru buget Jacek Dominik. Acesta a avertizat mai ales cu privire la riscul unei întreruperi a plăților pentru bursele din cadrul programului educațional Erasmus. De asemenea, ar putea fi afectate programele umanitare ale UE și cele de sprijin pentru Ucraina, Georgia și Republica Moldova.

Intervenția lui Barroso vizează convingerea guvernelor din UE să accepte o suplimentare cu 4,7 miliarde euro pentru a încheia bugetul pe 2014 și să renunțe la tăieri de 2 miliarde euro în proiectul de buget pentru anul viitor.

Acest efort financiar va fi parțial acoperit din amenzile impuse de Comisia Europeană pentru încălcarea de unele state membre a normelor europene în domeniul concurenței.

Tăierile din proiectul de buget pentru 2015 cerute de guvernele statelor membre vizează cercetarea, transporturile, energia și politica externă.

Parlamentul European urmează să se pronunțe asupra proiectului de buget al UE pentru anului viitor în sesiunea plenară de la Strasbourg, din 20-22 octombrie, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus