Trimite e-mail | Printeaza
Economie
01.10.2014

Filiala Edineț a CCI a Moldovei și Regiunea de Dezvoltare Latgale, Letonia, au semnat un Acord de colaborare

Filiala Edineț a CCI a Moldovei și Regiunea de Dezvoltare Latgale, Letonia, au semnat un Acord de colaborare

Filiala Edineț a Camerei de Comerț și Industrie a Moldovei și Regiunea de Dezvoltare Latgale, Letonia, au semnat un Acord de colaborare cu scopul de a contribui la intensificarea relațiilor de cooperare între reprezentanții mediului de afaceri din cele două state.

Ina Stanciu, director al filialei Edineţ a CCI, a menționat că, Acordul prevede ca părțile să își intensifice schimbul de informaţii referitor la potențialii parteneri interesați de colaborarea cu întreprinderi din Moldova și Letonia, manifestările congresual-expoziţionale organizate în țările respective, alte activități de interes comun. "Împreună vom organiza burse de contacte, instruiri, misiuni economice şi vizite de afaceri pentru antreprenori", a precizat sursa citată.

Potrivit CCI, reprezentantul Letoniei, Andris Kucins, a informat că Regiunea de Dezvoltare Latgale (RDL) este o entitate publică, activitatea căreia este coordonată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Locale din Republica Letonia. "Unul dintre principalele obiective ale RDL este planificarea și coordonarea dezvoltării regionale şi de cooperare, inclusiv cu entități de peste hotare. Consolidându-ne eforturile cu filiala Edineț a CCI a Moldovei, ne-am propus să susținem întreprinderile, în special pe cele mici și mijlocii, pentru ca ele să își găsească parteneri de afaceri, să facă schimb de experiență și bune practici. Astfel, vom contribui la creșterea volumului relațiilor comercial-economice dintre Letonia și Moldova", consideră Andris Kucins.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, volumul comerţului exterior (fără a se ţine cont de activitatea comercială a agenţilor economici din raioanele de est) al Republicii Moldova cu Letonia, pentru 7 luni ale anului 2014, a înregistrat suma de 7.9 mil. USD, crescând cu 21.5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

Soldul balanţei comerciale înregistrat în perioada respectivă a fost în favoarea Moldovei şi a constituit 0.3 mil. USD.
Exportul de mărfuri realizat în 7 luni ale anului curent, în Letonia, a înregistrat suma de 4.1 mil. USD, majorându-se cu 41% faţă de perioada similară a anului precedent

Importul de mărfuri efectuat în ianuarie - iulie 2014 în Republica Moldova din Letonia a însumat 3.8 mil. USD şi a înregistrat o creștere de 5 % în raport cu anul 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus