Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-30/iurie-leanca-shia-exprimat-nemultzumirea-in-legatura-cu-tergiversarea-aprobarii-noii-metodologii-de--36783.html
Data: Sep 30, 2014 (17:29)

Iurie Leancă şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu tergiversarea aprobării noii metodologii de formare a preţurilor la produselor petroliere

În debutul şedinţei Cabinetului de miniştri, Premierul Iurie Leancă şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu tergiversarea aprobării noii metodologii de formare a preţurilor la produselor petroliere.

„Există tendinţe de formare a preţului pentru produsele petroliere pe care nimeni nu le poate neglija, dar la noi în ţară aceste tendinţe sunt soldate cu rezultate absolut inverse. Când preţul barilului scade pe pieţele internaţionale, în Republica Moldova preţurile se majorează, cică, pe fundalul deprecierii leului. Am negociat ani de zile cu ANRE şi cu companiile din domeniu pentru ca să aprobăm o nouă metodologie clară de formare a preţurilor, dar acest lucru nu se întâmplă”, a subliniat Iurie Leancă.

Potrivit Premierului, noua  metodologie, care a fost elaborată cu participarea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi ai companiilor din domeniu, va aduce mai multă claritate în procesul de formare a preţurilor la produsele petroliere.

Totodată, șeful Executivului a solicitat să fie organizată o şedinţă la acest subiect.

Noua metodologie de calculare şi aplicare a preţurilor la produsele petroliere a fost publicată pe 14 august curent pe site-ul ANRE pentru a fi supusă unor noi discuţii publice. În conformitate cu procedurile legale ale ANRE privind procesul decizional, pentru prezentarea propunerilor se stabileşte un termen de până la 15 zile lucrătoare, însă până în prezent metodologia nu a fost aprobată, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.