Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-29/delega-ia-parlamentului-republicii-moldova-participa-la-sesiunea-de-toamna-a-apce-36758.html
Data: Sep 29, 2014 (11:29)

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care se desfășoară la Strasbourg, în perioada 29 septembrie – 3 octombrie 2014.

Din componența delegației conduse de Vicepreședinta Legislativului, Liliana Palihovici, fac parte deputații Ana Guțu, Președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Stella Jantuan, Valeriu Ghilețchi și Grigore Petrenco.

În cadrul sesiunii vor avea loc dezbateri referitoare la criza din Ucraina, amenințările formulate de ”Statul Islamic” și violențele asupra comunităților religioase. Pe ordinea de zi a sesiunii de toamnă a APCE mai figurează dezbateri la subiecte referitoare la contracararea manifestărilor neo-naziste, drepturile femeilor și perspectivele cooperării în regiunea euro-mediteraneană, buna guvernare și sporirea calității educației, învățământul vocațional, optimizarea serviciilor acordate persoanelor cu cancer mamar, alegerile parlamentare din Turcia, funcționarea instituțiilor democratice în Georgia, onorarea recomandărilor APCE de către Albania.

Potrivit unui comunicat de presă al legislativului, în prima zi a sesiunii va avea loc ceremonia de înmânare a premiilor pentru drepturile omului ”Vaclav Havel”, decernate al doilea an consecutiv. Premiul, în valoare de 60 000 de euro, este oferit anual unei persoane, organizații neguvernamentale sau unei instituții care militează pentru apărarea drepturilor omului. 

Potrivit agendei, Ministrul de Externe al Azerbaijanului, Elmar Mammadyarov, Președintele Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei va prezenta o comunicare în cadrul sesiunii APCE, iar Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks va prezenta un raport referitor la criza din Ucraina.