Trimite e-mail | Printeaza
Externe
25.09.2014

Poroșenko: Pe teritoriul Ucrainei nu vor fi trupe de menținere a păcii, experiența Transnistriei este un argument

Poroșenko: Pe teritoriul Ucrainei nu vor fi trupe de menținere a păcii, experiența Transnistriei este un argument

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a respins joi, în cadrul conferinței sale de presă de la Kiev, ideea prezenței unor contingente de menținere a păcii pe teritoriul Ucrainei, aducând ca argument în acest sens exemplul Transnistriei și al altor conflicte înghețate.

''Nu va fi niciun fel de contingent de menținere a păcii, întrucât experiența folosirii unor trupe de menținere a păcii în Transnistria și în alte conflicte înghețate a dus la situația în care statele pierd controlul asupra acestor teritorii. Nu va fi niciun fel de contingent de menținere a păcii. Punct'', a subliniat Poroșenko, potrivit agenției de presă ucrainene Unian.

Liderii separatiștilor proruși din estul Ucrainei s-au pronunțat în repetate rânduri de la începutul luptelor cu armata ucraineană în favoarea trimiterii de către Rusia a unor forțe de menținere a păcii în regiune. La sfârșitul lunii august, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianță militară a fostelor republici sovietice condusă de Moscova, își anunța disponibilitatea pentru 'orice operațiune de menținere a păcii', inclusiv în Ucraina.

În Transnistria, regiune separatistă în estul Republicii Moldova, în așa-numita zona de securitate de pe Nistru este dislocată o misiune de pacificatori, formată din aproximativ 1.200 de militari, dintre care aproape jumătate sunt ruși.

Chișinăul insistă de mai mult timp în privința transformării misiunii de menținere a păcii în una civilă, sub mandat internațional, dar Moscova și Tiraspolul se opun unei astfel de perspective, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus