Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2014-09-25/osce-instruie-te-reprezentan-i-ai-for-elor-armate-ale-moldovei-in-domeniul-m-nuirii-i-depozitarii-si-36715.html
Data: Sep 25, 2014 (18:24)

OSCE instruiește reprezentanți ai forțelor armate ale Moldovei în domeniul mânuirii și depozitării sigure a armelor de calibru mic și armamentului ușor

Astăzi, șaisprezece ofițeri ai forțelor armate ale Republicii Moldova au încheiat cu succes cursul de instruire în domeniul securității fizice și gestionării stocurilor de arme de calibru mic, armament ușor și muniție convențională, organizat cu susținerea OSCE.

Cursul de instruire s-a desfășurat la Chișinău și Bulboaca în perioada 10-25 septembrie 2014 și a fost condus de specialiști din Austria, Suedia, Canada și Germania.

„Reducerea riscurilor legate de depozitele de muniții este o preocupare majoră pentru OSCE, deoarece ține de siguranța oamenilor care locuiesc în apropiere. Acest curs oferă specialiștilor pe muniții o înțelegere mai bună a riscurilor de depozitare a munițiilor, precum și a măsurilor ce pot fi întreprinse pentru a diminua aceste riscuri cât mai mult posibil”, a spus Ambasadorul Michael Scanlan, Șeful Misiunii OSCE în Moldova. „În plus, controlul asupra depozitelor ajuta la micșorarea riscului de proliferare a munițiilor, ceea ce contribuie la securitatea și stabilitatea în regiune în sens larg”.

La acest curs au participat ofițeri din cadrul forțelor armate ale Republicii Moldova, inclusiv specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Justiției, precum și ai Serviciului de Informații și Securitate. Participanții au aflat cum să mânuiască și să depoziteze în siguranță armele de calibru mic și armamentul ușor în conformitate cu cele mai bune practici OSCE și internaționale.

Cursul de instruire face parte dintr-un proiect de instruire de trei ani pentru pregătirea specialiștilor pe muniții în Moldova. Cursul este o continuare a primului modul al acestui proiect, implementat în perioada 5-20 martie 2014. Cei mai buni stagiari vor fi selectați pentru a deveni viitorii instructori pentru specialiști moldoveni pe muniții.