Trimite e-mail | Printeaza
Politic
25.09.2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă din debutul şedinţei Guvernului din 25 septembrie 2014

Declaraţiile Prim-ministrului Iurie Leancă din debutul şedinţei Guvernului din 25 septembrie 2014

„Bună dimineaţa!

Stimaţi membri ai Cabinetului de miniştri,

Vă mulţumesc că v-aţi ajustat agenda pentru a participa la şedinţa de astăzi a Guvernului. Vreau să vă spun că e o şedinţă la fel de specială ca cea din 21 iulie, când ne-am angajat răspunderea în faţa Parlamentului pe un pachet mai mare de legi.

Atunci, cu toții ne-am exprimat speranța că nu vom mai fi nevoiţi să apelăm la această formulă de aprobare a legilor, care de altfel este pe deplin legală. Iată însă că suntem nevoiţi să ne mişcăm repede şi să dăm dovadă de eficienţă, deoarece  avem de rezolvat câteva subiecte care nu mai rabdă amânare, motiv pentru care v-am rugat să ne asumăm răspunderea pe subiecte pe care le voi enumera în continuare. Să fie clar, aceste subiecte nu rabdă amânare.

Vreau să vă spun, și dumneavoastră cunoașteți foarte bine, stimați colegi, că acest subiect - de asumare a răspunderii - l-am discutat cu colegii din Coaliție, colegii parlamentari, care susțin această decizie a noastră de a ne angaja răspunderea şi vreau să le mulţumesc pentru această înțelegere și susținere.

Am discutat şi ieri, şi azi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi conducerea Legislativului şi înţeleg că, şi din partea lor, există deplină deschidere pentru prezentarea cât mai rapidă a legilor pentru care Guvernul urmează să-şi  angajeze răspunderea în faţa Parlamentului.

Vreau să dau, în numele Dumneavoastră, asigurări cetăţenilor că asumarea răspunderii este un procedeu prin care asigurăm promptitudine şi eficienţă în actul guvernării şi nu înseamnă, sub nicio formă, că ar exista neînţelegeri sau la nivelul Executivului, suntem aici şi suntem solidari, sau la nivelul Coaliţiei majoritare. 

Din contra, eu sunt convins că prin această asumare dăm dovadă de o abordare responsabilă faţă de oameni şi ne luăm în serios obligaţiile pe care le avem.

Vă spuneam că motivul pentru care ne-am adunat în această şedinta ţine de subiecte prioritare care nu pot fi amânate din sistemul energetic, financiar-bancar, agricultură şi, bineînţeles, bugetul.

Încep cu bugetul. Rectificarea bugetului va permite achitarea compensaţiilor în agricultură, despre acest lucru am vorbit timp de două luni. Cunoaştem foarte bine că sunt motive obiective. Ne-am luat angajamentul şi mă bucur că putem să-l onorăm. Ţine de procurarea păcurii pentru iarnă, de suplinirea fondului rutier, avem angajamente în raport cu finanţatorii noştri internaţionali şi de suplinire a fondului ecologic pentru a reuşi să canalizăm câteva proiecte care ţin de apeduct, canalizare, şi am zis că e o prioritate a Guvernului şi a guvernării.

Un alt proiect ţine de angajamentele luate de Guvern în faţa producătorilor şi a procesatorilor de fructe şi legume cu privire la vacanţa fiscală acordată până pe 30 noiembrie, dar şi la scutirea de accize a distilatelor obţinute pe bază de vin, produse în Republica Moldova. Acest subiect, domnul ministru Bumacov cunoaşte foarte bine, că a fost în centrul discuţiilor pe care le-am avut în repetate rânduri cu producătorii și de mere, şi de prune, şi de struguri, dar şi cu vinificatorii şi, prin această măsură, vom facilita activitatea întreprinzătorilor respectivi.

Ţinând cont de vulnerabilităţile pe plan regional la care este expus sistemul financiar-bancar şi potenţiale riscuri, venim astăzi şi cu un proiect prin care oferim instrumentele necesare Băncii Naţionale a Moldovei şi Ministerului Finanţelor, pentru ca să poată interveni, în caz de necesitate.

Totodată, continuăm efortul de asigurare a securităţii energetice, de alimentare stabilă cu energie termică a consumatorilor din municipiul Chişinău, dar şi de restructurare şi  sporire a eficienţei întreprinderilor din sectorul termoenergetic.

În acest sens, proiectul inclus ne va permite atragerea de 40 de milioane de dolari de la Banca Mondiala. În luna octombrie, domnul ministru Candu şi domnul ministru Arapu se vor deplasa în SUA pentru a iniţia negocieri pe acest subiect,  fapt ce va permite reorganizarea întreprinderii în una eficientă şi de tip modern.

În acelaşi timp, am discutat cu colegii, după cum spuneam, din Parlament. Sper că vor putea să se organizeze într-o manieră, astfel încât şi alte proiecte importante, dar nu atât de arzătoare cum sunt cele la care m-am referit, să poată fi discutate, dezbătute şi, eventual, aprobate în Parlament."

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus